Lopják a szobrokat a gyulafehérvári várból

Piramis, Szókratész, pedofil pap szobra és történelemhamisító harang is van a várban.
Hirdetés

Harmincegy szobrot helyeztek el a gyulafehérvári vár falain belüli terület 2012-ben kezdődött, tavaly az év végén lezárult felújítása során.

A szobrok között vannak osztrák katonák, virágárus lány, parasztasszony, diák, szerzetes, de dákokat és rómaiakat ábrázoló dombormű is.

A legnagyobb vitákat a tájékoztató táblákkal borított piramis váltotta ki, mivel a helybéliek

szabadkőműves jelképnek tekintik,

és azt is tudni vélik, hogy a felújítást végző cég tulajdonosa maga is szabadkőműves.

Egy másik szobor az Egyesülés Harangja, amelyen az 1918-as román egyesülés határozatának egyik részlete olvasható, de módosítva: míg az eredeti szövegben az olvasható, hogy „Adunarea Naţională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească”, a harangon az áll, hogy „Adunarea Naţională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Românească”.

A harang alkotója, Ştefan Binţinţan gyualfehérvári szobrász azt mondja, szándékosan változtatta meg a szöveget, mivel azt szerette volna, ha a magyar helyett a román szó jelenik meg az alkotáson.

A helybéliek máris nevet adtak egyes szobroknak. Például

a kisfiút és egy szerzetest ábrázoló szoborcsoport népi neve A pedofil,

mivel – magyarázta egy helyi diák –, egyértelmű, hogy a pap a gyerek után fut.

Hirdetés

Bírálatok érik a Szókratész-szobrot is, mivel a görög filozófust úgy ábrázolja, hogy az egyik lába könyveken nyugszik (tapos, mondják  helybéliek).

Egy másik vitatott alkotás egy bronzteleszkóp. Ezzel az a gond, hogy belekukucskálva eredetileg a Batthyaneum legfelső emeletén levő csillagvizsgálót kellett volna látni. Ehelyett a teleszkóp néhány közeli parabolaantennára mutat. Azaz mutatna,

ha időközben el nem lopták volna,

jelenleg csak a talapzata és az állványa van meg.

Lopják a többi szobrot is, például katonaszobroknak eltűnt a szuronya, vagy a kardmarkolata, de más alkotások is részben vagy egészében eltűnnek.

Fotók az alábbi linken:
 

Hirdetés