Film készül a Viszkisről

A híres-hírhedt hazánkfiáról szóló alkotást valószínűleg Antal Nimród rendezi.
Hirdetés

Nem is értjük, a viszkis rabló történetét eddig miért ne adaptálták filmvászonra – de most úgy tűnik, korunk erdélyi származású Rózsa Sándora elnyeri méltó (nem büntetését, azt már elnyerte, hanem) helyét a mozihősök panteonjában.

A terv annál inkább érdemes a figyelmünkre, hogy az az Antal Nimród rendezné, aki a Kontroll 2003-as sikere óta nem forgatott filmet Magyarországon. Azóta szép pályát futott be Hollywoodban, legutóbb például a világ egyik legsikeresebb rockbandájáról, a Metallicáról forgatott kissé szürreális koncertfilmet, Metallica – Through The Never címmel. Közben anyaországát sem feledte: mesterkurzust tartott a Millenárison, és forgatott egy magyar mozit népszerűsítő kisfilmet, mindkettőt a Magyar Nemzeti Filmalap felkérésére.

Elmondása szerint már ekkor izgatta Ambrus Attila története: „Nekem nagyon szimpatikus a pasi, s nem csak azért, mert a dédnagyapám is csíkszeredai volt, hanem azért, mert szépen beszélő, intelligens, jóképű, kulturált ember benyomását keltette az első perctől fogva. Amikor most megérkeztem Budapestre, teljesen véletlenül rögtön összefutottam vele. Azzal kezdtem, hogy mesélhetek-e neki valamit, s nagyon tetszett, hogy ennyire nyitott volt. Meglátjuk, hogy ez sorsszerű találkozás volt-e” – nyilatkozta akkor a Filmhunak.

Nem ő az egyetlen, aki filmet szeretett volna forgatni a Viszkisről: a Szerelem első vérig rendezője, Dobray György is legalább öt éve tervez egy Ambrus Attiláról szóló mozit. És az a hír is szárnyra kapott, hogy Hollywood is érdeklődik a rablóból lett keramikus sztorija iránt – ami, ismerve az álomgyár logikáját, egyáltalán nem meglepő.

Fotó: MTI
 

Hirdetés