Biró: kell a verseny, de az egység is

A verseny segíti az egészséges szelekciót. De azért összefogásra is szükség van.
Hirdetés

Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke szerint az erdélyi magyarságnak egyaránt szüksége van a magyar pártok versenye által megvalósuló szelekcióra, és a közösség összezárására.

A pártelnök a nemzeti ünnep alkalmából szervezett szombat esti marosvásárhelyi gálaműsor előtt tartott beszédében szólt az erdélyi magyarság rendszerváltás óta eltelt 25 évéről, és a közösség előtt álló kihívásokról. Biró Zsolt szerint az eltelt negyed évszázad legfájóbb adata, hogy mára elfogyott a közösség csaknem harmadrésze, félmillióval kevesebb magyar él Erdélyben, mint 25 évvel ezelőtt.

Az MPP elnöke úgy vélte, az erdélyi magyar pártoknak nem egymást kell legyőzniük, hanem azzal a „sötét erővel” kell szembenézniük, amely „félelemből vagy bűntudatból táplálkozva” el akarja vitatni a közösség jogát a szülőföldjéhez, az anyanyelvéhez. A pártoknak ugyanakkor a közösséget fogva tartó félelem, kishitűség és közöny ellen is fel kell lépniük.

„Addig van magyar jövő Erdélyben, ameddig az erdélyi választópolgár elsősorban etnikai alapon szavaz. Ebből következően a magyar-magyar versenynek csak úgy van értelme, ha az a közösség egészséges szelekcióját szolgálja. Egy egészséges közösségben ennek a szelekciónak érvényesülnie kell, de ahhoz, hogy egyáltalán fennmaradjon egy közösség közösségként, egészséges önvédelmi reflexeinek, így az összezárásnak is működnie kell” – jelentette ki Biró Zsolt. Hozzátette, vannak olyan célok, amelyeket egymás ellenében a pártok nem tudnak megvalósítani, de ha az ernyőszervezetek ideje lejárt, akkor egy új egységet kell teremteni. „Csak bírálni, kritizálni nem elég, mint ahogy nem elég csupán elmélkedni sem. Tenni kell! Bírálat helyett építő kritika, elmélkedés helyett elméletek. Ez a felelős ellenzék feladata” – szabta meg pártja helyét az erdélyi politikában Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke.

A marosvásárhelyi gálaműsoron a Háromszék Táncegyüttes Gábor Áron című táncdrámáját mutatta be.
 

Hirdetés