A Néppártnál is rügyezik az Ezer per tavasza

A pártvezetők személyesen perelnek majd a háromnyelvű kolozsvári névtáblákért. És vasárnap már tízkor megkezdik az ünneplést a város tetején.
Hirdetés

Háttérmunkával és személyes részvétellel száll be az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei szervezete a háromnyelvű kolozsvári helységnévtáblákért meghirdetett Ezer per tavaszába – jelentette be Soós Sándor megyei elnök pénteki sajtótájékoztatóján.

Bő egy hónappal ezelőtt utasította el másodfokon a bíróság Landman Gábor hollandiai alapítványának keresetét, amelyet Szőcs Izabella joghallgató vitt végig, azzal az indoklással, hogy hollandiai jogi személy nem illetékes kolozsvári ügyekben. Szőcs Izabelláék azóta bejegyeztették a kolozsvári Minority Rights Egyesületet, amelynek háromnyelvű feliratot kérő beadványára nem érkezett hivatalos válasz a polgármesteri hivataltól, az erre szabott 30 napos határidő most jár le. Vagyis a napokban már elindíthatják a következő pert – derült ki a sajtótájékoztatón.

Per per hátán

A Musai-Muszáj csoport tegnap nyújtott be 300 beadványt, ha azokra nem válaszol a polgármesteri hivatal 30 napon belül, indulhat a következő per. Mivel a civilek nyomatékosan megkérték a pártokat, hogy maradjanak ki ezekből a perekből, a Néppárt kolozsvári vezetői magánszemélyként fognak csatlakozni – mondta Kis Júlia ügyvéd, a párt megyei alelnöke. Annak ellenére, hogy a párt beadványára sem válaszolt a hivatal, vagyis a Néppárt is perelhetne a következő fél évben. Soós Sándor reméli, más párt sem sajátítja ki az ügyet.
 
A Musai-Muszáj kezdeményező csoportban civilek, RMDSZ-esek és Néppártosok működnek együtt, mondta Soós, aki szerint a párt a mozgósításban és népszerűsítésben tudja segíteni a csoportot. Például abban, hogy március 15-én összegyűljön az ezer beadvány a háromnyelvű helységnévtáblákért, mivel az űrlapokat az ünnepi felvonulás közben/után is ki lehet majd tölteni.

Nyitva van az aranykapu

Nem kivétel, hanem normalitás kell legyen, hogy a városkapuk frissen bemutatott látványtervén három nyelven is szerepel Kolozsvár neve, és ennek örülnek is Soósék, azt viszont nehezményezik, hogy a magyar és a német név a Cluj-Napocánál kisebb betűkkel szerepel, akárcsak az ifjúsági fővárost reklámozó óriásbanneren a Monostor negyedben. 
 
Szerintük ez diszkrimináció, ha a magyar anyanyelvű lakosok is ugyanannyi adót fizetnek a városi büdzsébe, mint a román ajkúak, akkor nem kellene dominánsként feltüntetni a román nyelvet. Esztétikailag nem vitatják az új tervet, de szeretnék, ha a nevek és a nyelvek egyenrangúként jelennének majd meg.

Petőfi-szobrot az ünnepi menetrendbe

Az EMNP kolozsvári szervezete azt is el szeretné érni, ha a hagyományos március 15-i ünnepségbe bevennék a Szent Kamill Otthon udvarán tavaly felállított Petőfi-szobor megkoszorúzását is, mert hogy ez Kolozsvár egyedüli Petőfi-szobra. 
 
A szobor nem közterületen, de szabadtéren található, tavaly mintegy 200-an mentek el az első megkoszorúzására annak ellenére, hogy a Hajnal negyed tetején, az Erdő utca 11 szám alatt állították fel. Hagyományteremtés céljából a Néppárt idén is ott kezdi az ünnepi megemlékezés sorát, reggel tízkor koszorúzzák meg a szobrot.
 
11-kor csatlakoznak az ünnepi programnak 2008 óta hivatalos részévé vált ifjúsági felvonuláshoz: a Református Teológiai Intézet előtt gyülekeznek a résztvevők, és 11:30-kor indul a menet a Főtérre, ahol 12:30-kor kezdődik az ökumenikus istentisztelet a Szent Mihály-templomban. 14 órakor vonul át a menet a volt Biasini szálló épületéhez, ott hangzanak majd el az ünnepi beszédek.
 
Az útvonalat nem érinti az Új Jobboldal aznapi Avram Iancu-menete, de Soós felháborítónak tartja, hogy a városháza engedélyez egy ilyen provokatív felvonulást, főleg annak fényében, hogy Marosvásárhelyen nem engedélyezték az SZNT felvonulását. Úgy véli, március 15-ét a kolozsvári városháza meg kellene, hogy hagyja a magyar ünnepségek számára, és nem szeretné, ha a Noua Dreaptások idén is magyar zászlós fiatalokat vernének meg.
 
A párt megyei vezetése ezenkívül résztvesz a bánffyhunyadi ünnepségen (13 órakor az Operettissimo együttes lép fel kultúrotthonban, 14 órakor a Petőfi kopjafánál koszorúznak) és a kolozsi ökumenikus és összpárti műsoron, amelyet idén a katolikus templomban tartanak.
 

Hirdetés