Nagyon komoly ötéves terve van Váradnak

Nagyvárad egyszerre lenne fürdővárosi nagyhatalom és a romániai szecesszió fővárosa. De nyitna az IT-szektor felé is. Fellapoztuk a ma elfogadott városfejlesztési stratégiát.
Hirdetés

A nagyváradi helyi tanács mai ülésén elfogadták a város 2014–2020-ra vonatkozó fejlesztési stratégiáját, melyet a tanácsosok javaslatai, illetve a januári közvitán elhangzott észrevételek alapján véglegesítettek. Az ötéves tervben szereplő beruházások összesen 690 millió euróba kerülnek. Ez 12-szer nagyobb összeg, mint a város összköltségvetése. Ilie Bolojan polgármester egy mai sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a tervek nagyobb részét európai uniós finanszírozással valósítanák meg, hiszen az önrész legfeljebb 250 millió euró lehet. Ennek előteremtése is óriási erőfeszítésekkel jár a város számára, éppen ezért a polgármester

az évi gazdasági növekedést 5 százalékban állapítja meg, mely duplája az ország éves gazdasági növekedésének.

A metropoliszövezet illetékesei által készített vaskos városfejlesztési terv kész tényként kezeli Váradszentmárton bekebelezését, így a községhez tartozó Félixfürdőre és Püspökfürdőre vonatkozó terveket is tartalmaz: a két fürdőtelep között mintegy 50 millió euróból egy aquaparkot építenének. Stratégiai célkitűzés, hogy Nagyvárad Románia legfontosabb fürdővárosa legyen, amire nagy esélye van a városnak tekintettel arra, hogy Félixfürdő eleve az ország egyetlen olyan fürdőtelepe, mely egész évben nyitva van. Ugyanakkor említésre méltó, hogy már javában épül a városi strand helyén a Nymphae wellness-központ is.

A tervet átlapozva láthatjuk, hogy bővíteni fogják a vasúti és villamos-közlekedést,

40 utcát modernizálnak, parkosítják a Kossuth utcai parkolót, felújítják a tanintézetek sportpályáit, iskolai campust és egy új 5000 férőhelyes sportlétesítményt alakítanak ki. A város egyik legforgalmasabb szakaszán, a Baross (ma Dacia) híd és a Nagyvárad pláza között a gépjárműforgalmat a föld alá költöztetik. A legtöbb pénzt (136 millió eurót) a Nagyváradot elkerülő 26 kilométeres körgyűrű-szakasz megvalósítására költik, mely összeköti majd Fugyisvásárhelyt Szentandrással, illetve Nagyürögddel és rácsatlakozik a majdani erdélyi autópályára.

A műemlékek közül a Sas-palotát, a volt premontrei (ma Mihai Eminescu) gimnázium épületét, a városházát, és nem utolsó sorban a Darvas–La Roche házat újítják fel. Ez utóbbi ingatlannal

komoly tervei vannak a városvezetésnek: egy szecessziós-múzeumot rendeznének itt be. 

Az elöljáróság azt szeretné, hogy Nagyvárad nemcsak fürdőnagyhatalom, hanem a szecesszió romániai fővárosa is legyen. Ehhez azonban elengedhetetlen a történelmi belvárosban található ingatlanok szakszerű felújítása.

Hirdetés

Mindezek mellett a város nyitni szeretne az IT-szektor felé is, mely jövedelmezőbb munkahelyeket teremtene a nagyváradiak számára (és nem csak). Az elképzelés az, hogy az önkormányzat átad egy belvárosi ingatlant az ezen a területen tevékenykedő cégeknek, melyet uniós pénzből felújítanának és egy vállalkozói központot alakítanának ki – különös hangsúlyt fektetve a start-upokra.

A sajtó értesülése szerint az önkormányzat az egykori Park szállót szemelte ki erre a célra,

mely a Fő utca (ma Republicii) és a Nagysándor József utca (ma Aurel Lazăr) kereszteződésénél, az Orsolya-zárdával átellenben helyezkedik el, és amelynek udvarán az elmúlt években a Moszkva Kávézó kerthelyisége üzemelt. Azért meglepő az önkormányzat döntése, mert információink szerint az ingatlan nemcsak sok helyiséggel, hanem sok tulajdonossal is rendelkezik, ráadásul a tulajdonosi viszonyok tisztázása peres úton zajlik.

Hirdetés