Alprefektussá perelte magát?

A köztisztviselői törvénnyel szerezne magának állást Györke Zoltán. Ráadásul a prefektúrán, ahova politikai protekció szükséges.
Hirdetés

Beperelte a kormányt Györke Zoltán, Kolozs megye volt alprefektusa, amiért az nem nevezte ki képzettségének megfelelő köztisztviselői munkakörbe, miután 2013 júliusában menesztette kormányzati felügyelői tisztségéből. És ma megnyerte a pert – tudatta a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A prefektusok, alprefektusok Romániában magas rangú köztisztviselők, vagyis a köztisztviselők státusát szabályozó törvény vonatkozik rájuk. Kinevezésük viszont politikai alapon történik, minden kormány leváltja elődje prefektusait és alprefektusait, de mivel ezeket a személyeket nem lehet megfosztani köztisztviselői minőségüktől, a kormányzati felügyelők csoportját gyarapítják.
 
Györke Zoltán 2013 augusztusában a Kolozs megyei alprefektusi tisztséget pályázta volna meg, mert épp üres volt az állás, de az USL-kormány, illetve a kormányfő nem nevezte ki annak ellenére sem, hogy korábban az USL-tag Nemzeti Liberális Párt színeiben töltötte be ezt a tisztséget. Ezért októberben beperelte a kormányfőt a köztisztviselői törvény szerinti jogainak érvényesítése érdekében.
 
Tavaly júliusban alapfokon, most pedig, március 4-én a Kolozs megyei táblabíróságon is megnyerte a pert. Közleménye szerint az ítélet arra kötelezi Victor Ponta kormányfőt, hogy hagyja jóvá áthelyezési kérelmét a Kolozs megyei alprefektusi tisztségbe.
 
Györke Zoltán neve egyébként onnan lehet ismerős, hogy ő kezdeményezte tavaly Kolozsvár román nevének módosítását, a Napoca elhagyását a Cluj-Napoca összetételből, amely név egyébként a Ceausescu házaspár 1974-es kreálmánya.
 
Fotó: Györke Zoltán Facebook-profilja
 

Hirdetés