Annyi lehet a kolozsvári repülőtérprojektnek

Viták és botrányok miatt dőlhet be a légikikötő fejlesztése.
Hirdetés

A második, módosított határidőre sem nyújtotta be a Kolozs megyei önkormányzat a kolozsvári nemzetközi repülőtér fejlesztésére vonatkozó projekt finanszírozási kérését. Vákár István, a megyei közgyűlés ügyvivő elnöke hétfőn megerősítette, hogy az önkormányzat elhalasztotta a repülőteret a vasúthálózattal összekötő uniós finanszírozású projektjét.

Az önkormányzat és a légikikötő közös közleménye szerint objektív okokból lehetetlen a keddi határidőre benyújtaniuk a finanszírozási kérést, ugyanis ehhez nem sikerült megszerezni valamennyi érintett partner beleegyezését. Hangsúlyozzák: mindkét intézmény továbbra is elkötelezett a projekt mellett, és pályázni is fog uniós támogatásra a következő pályázati kiírás alkalmával. Úgy vélik, ez lehetővé teszi majd, hogy több részletben hajtsák végre a tervezett fejlesztéseket.

A tény, hogy most nem sikerült benyújtaniuk a támogatási kérelmet, még nem jelenti azt, hogy később ne tudnák optimális körülmények közt megvalósítani a tervezett beruházást, mutatnak rá a felek a közleményben. Vákár István ugyanakkor a Krónika kérdésére közölte: egyelőre nem tud időpontot mondani arra vonatkozóan, hogy mikor kerülhet sor a pályázat leadására.

A tavaly meghirdetett nagyszabású beruházás terve azért bukott el, mert nézeteltérések voltak a megyei tanács és a reptér vezetése között. A nézetkülönbségek egyébként Horia Uioreanu volt tanácselnök letartóztatása után alakultak ki, ugyanis a korrupció miatt őrizetbe vett Uioreanu éppen a légikikötő beruházásai kapcsán fogadott el csúszópénzt.

Korábban a repülőtér hiteligénylése miatt volt botrány, Vákár István ideiglenes elnök ugyanis elkérte a hitelkérés teljes dokumentációját, mielőtt a közgyűlés jóváhagyta azt. A reptér illetékesei viszont azt állították, hogy az önkormányzati jóváhagyás halogatása miatt a bezárás veszélye fenyegeti a légikikötőt.
 

Hirdetés