Büntetik a pénztárblokk adását elmulasztó cégeket

Boltbezárások is jöhetnek, ha nem vezetik be rendesen a nyilvántartásba a bevételeket.
Hirdetés

Az adóhatóság ezentúl lepecsétel valamennyi olyan kereskedelmi egységet, amely nem ad nyugtát, a kiróható bírság pedig 10-15 ezer lej között mozog. Vasárnap ugyanis hatályba lépett a kormány által az adócsalás megfékezésére hozott intézkedés, amely egyebek mellett azt is előírja, hogy az ügyfél fizetés nélkül távozhat, amennyiben az általa vásárolt termék vagy szolgáltatás után az eladó nem ad nyugtát. Ha egy kereskedelemi egységről kiderül, hogy nem megfelelően járt el, akkor az adóhatóság elrendelheti tevékenységének egy és három hónap közötti időszakra történő felfüggesztését.

Amint arról több ízben is írtunk, szintén március elsejétől minden olyan kereskedelmi egységben az ügyfelek számára jól látható helyen kell feltüntetni, hogy amennyiben nem kap nyugtát a kereskedőtől, joga van igényelni azt, és ha az eladó vagy kiszolgáló nem tesz eleget a kérésnek, a kliensnek nem kell fizetnie a termékekért vagy szolgáltatásokért.

A figyelmeztető kiírás szerint tilos a hivatalos nyugtán kívül más dokumentummal igazolni, hogy az ügyfél kifizette az ellenértéket, a kliensek ugyanakkor a megadott telefonszámon jelezhetik a tapasztalt rendellenességeket. A kereskedelmi egységeket emellett arra is kötelezi a pénzügyminisztérium, hogy a papírra nyomtató pénztárgépeket „fokozatosan cseréljék le” olyan berendezésre, amely elektronikusan menti el az információkat, így az országos adóhatóság (ANAF) bármikor ellenőrizheti, hogy minden eljárás törvényes-e.

Ugyanakkor a pénztárblokkokat érdemes megtartani, hiszen most már valamennyivel több esély van nyerni a kormány által meghirdetett nyugtalottón, amelynek keretében júliustól havonta szerveznek majd rendszeres sorshúzásokat, ezenkívül pedig soron kívüli sorsolást is tartanak.
 

Hirdetés