Székelyföldi vízi erőművet vett a magyar állam

Az újabban sört érlelő Lénárd András beruházását vette át magyar állami cég. Potom 30 millió euróért.
Hirdetés

Megvásárolta az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. az Úz völgyében működő vízi erőművet – adja hírül a Krónika. A cég romániai leányvállalatán, az MVM Partner Románián keresztül vásárolta fel a részben Lénárd András birtokolta  Hivatalos Kft. részvényeinek 90 százalékát.

A vízierőmű kisebbségi tulajdonosa a romániai magyar református egyház nyugdíjpénztára maradt. A Krónika megbízható forrásra hivatkozva azt állítja, a tranzakció értéke mintegy 30 millió euró.
 
Az MVM még tavaly októberben döntött a székelyföldi akvizícióról, a szerződést a Krónika szerint január elején kötötték meg.
 
Az Úz-völgyi vízi erőmű kapacitása 7,48 megawattóra, hét gátból és 15 turbinából áll. Az objektum teljes hossza több mint 20 kilométer az első gáttól az utolsó befogóig, 2013-ban próbaüzemmódba kapcsolták. 
 
Helyiek és zöld szervezetek tiltakoztak ellene, a törpe vízierőműveket károsnak ítélik a környezetre: a hegyi folyók vízhozamának mesterséges csökkentése árt a helyi állat- és növényvilágnak, illetve a turizmusnak.
 
A másik, tiltakozás hatására már építés közben leállított homoródfürdői erőművet Lénárd nem fejezi be, mert nem lesz számára rentábilis. A Krónikának megerősítette, mindkét vízi erőművet eladta.
 
A Hivatalos Kft-t eddig birtokló cégek hazai és magyarországi politikusokhoz köthetők. Részleteket az Úz-völgyi létesítmény körüli cégek és pártok összefonódásáról az alábbi linken olvashat.
 
 
Fotó: Egyed Ufó Zoltán / Mentsük meg a Nagy-Homoródot Facebook-csoport
 

Hirdetés