Megkapják a szállodaadományt az ortodoxok

Az RMDSZ tiltakozása ellenére az ortodoxok javára döntött a képviselőház kovásznai Fenyő szálló ügyében.
Hirdetés

Megerősítette a képviselőház szerdán azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely az ortodox egyháznak juttatta a székelyföldi Kovászna fürdővárosban álló Fenyő szállót. Egy évvel korábban a szenátusban elbukott a jogszabály a kormánypártok akkori viszálykodása miatt, de az ügyben a képviselőház volt a döntő ház, amely 316 szavazattal hét ellenében (14 tartózkodás mellett) jóváhagyta a Ponta-kabinet 2013 decemberében hozott rendeletét.

Az RMDSZ részéről felszólaló Cseke Attila képviselő az arányosság elvét sértő diszkriminatív eljárásnak minősítette az ortodoxoknak juttatott ajándékot, hozzátéve, hogy ezzel sérült az állam semleges mivolta az egyházakkal szemben. „Elfogadhatatlan az a tény, hogy a kormány egy közpénzből épített ingatlant az ortodox egyház kezelése alá helyez, főleg abban a kontextusban, hogy csak Kovászna megyében a Székely Mikó Kollégiumot visszaállamosították, a volt katolikus leánygimnázium épületét pedig még mindig nem szolgáltatták vissza jogos tulajdonosának” – idézte a képviselőt az RMDSZ hírlevele.

A kormány 2013 december 18-án hozott sürgősségi kormányrendeletet arról, hogy az állami protokollalaptól „a Vallásügyi Államtitkárság kezelésébe, Hargita és Kovászna Ortodox Püspökségének” juttatja a hatemeletes 89 szobás kétcsillagos szállodát, és a hozzá tartozó kezelőközpontot és sportpályákat.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke korábban a bukaresti kormánynak a székelyföldi etnikai arányok megváltoztatását célzó törekvéseként értelmezte és „arcátlan diszkriminációnak” nevezte az ortodoxoknak juttatott adományt, mondván, hogy a történelmi magyar egyházak nem szoktak hasonló ajándékokat kapni.

Hirdetés

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére huszonegy kovásznai és sepsiszentgyörgyi állampolgár bejelentette: pert indít a román kormány ellen. Ioan Selejan akkori székelyföldi ortodox érsek tavaly áprilisban azt állította: az ortodox egyház bárki számára nyitott intézményként kívánja működtetni a kovásznai Fenyő szállodát, és nem akarja az ingatlan által megváltoztatni a város etnikai arányait.

 

Hirdetés