A debreceni érdekeket is képviseli Tőkés László Brüsszelben

A Fidesz-KDNP nemzeti listáján befutott Tőkés László EP-képviselő Papp Lászlóval, Debrecen polgármesterével arról tárgyalt, miként képviselheti a mezőváros és Hajdú-Bihar érdekeit Brüsszelben.
Hirdetés

Tőkés László néppárti európai parlamenti képviselő a jövőben Hajdú-Bihar megye és Debrecen képviseletét is ellátja az Európai Parlamentben (EP) – jelentette be hétfőn, a képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatón a város polgármestere. Papp László (Fidesz-KDNP) kiemelte: az EU-források új rendszerében, amikor a magyar programok mellett közvetlenül brüsszeli forrásokhoz is hozzá lehet jutni, különösen fontossá vált a megfelelő információcsere Debrecen és a város képviseletét ellátó politikai szereplők között.

A polgármester emlékeztetett rá, hogy Debrecen számára rendkívül eredményes volt a 2007-2013 közötti időszak, amikor több mint 100 milliárd forint uniós forráshoz jutott a város: az önkormányzat, az egyetem, a gazdaság helyi szereplői és a civil szervezetek. A 2014-2020-as uniós költségvetési időszakra vonatkozó debreceni gazdaságfejlesztési program brüsszeli megismertetésében is kérték Tőkés László segítségét – tette hozzá Papp László. A magyar-román határon átnyúló projektek közül kiemelte a debreceni Latinovits színház befejezéséhez szükséges források megszerzését.

Ugyanakkor – mint kifejtette – új helyzetet teremt, hogy a magyar-román közös projektek tekintetében az irányító hatóság Magyarországról Bukarestbe került, ezért is különösen jelentős, hogy megfelelő képviselete legyen Debrecennek. A debreceni önkormányzatnál külön tanácsnok foglalkozik a magyar-román határon átnyúló programokkal – mondta Papp László, felkérve Tőkés Lászlót a debreceni programok képviseletére.

Tőkés László kifejtette: az elmúlt években intenzív kapcsolat alakult ki Debrecen és Nagyvárad, Hajdú-Bihar és Bihar megye között, és ezt a határ menti közös fejlődést igyekszik segíteni európai parlamenti képviselőként. „A magyar és a román érdek alapvető ügyekben nem ütközik egymással” – adott hangot meggyőződésének a volt királyhágómelléki református püspök. Ugyanakkor szkeptikusan nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy az irányító hatóság Bukarestbe került, mivel „az EU-ban Románia az utolsók között kullog a források lehívása terén”.

Hirdetés

„Magyarország mérce és minta lehet Románia számára” – tette hozzá Tőkés László arra a felvetésére, hogy Magyarország kiemelkedően teljesít a források felhasználásban, ami segítség lehet Romániának is a további együttműködésben. Nagyvárad, Arad és Nagyszalonta már eddig is sokat profitált ebből – jegyezte meg az európai parlamenti képviselő.

Papp László és Tőkés László is megemlékezett a sajtótájékoztatón a 2006-ban, 39 éves korában súlyos betegségben elhunyt Pálfi Istvánról, a térség fideszes európai parlamenti képviselőjéről, aki sokat tett a magyar-román határ menti együttműködés, a régi fejlesztése érdekében.

Hirdetés