Szervusz, Mátyás király!

Fiatalos produkcióval ünneplik a nagy király szülinapját Kolozsváron.
Hirdetés

Aki azt gondolta, hogy Mátyás királyról csakis hagyományos irodalmi műfajok nyelvén lehet beszélni, annak csattanós választ adnak a Matthias#572 elnevezésű rendezvény szervezői és fellépői. Merthogy – többek közt – szlemmelni fognak az Igazságos Király születésnapján, a kolozsvári szülőház előtt, szabadtéren, a hideg februári estében. Konkrétan február 23-án, hétfő este 8-tól.

Miről van szó? Négy szlemmer (André Ferenc, Horváth Benji, Keresztesi Dávid, Vass Ákos), két vizuális művész (Banga Szilárd, Lamaskier), és egy DJ (Fishman) összeállnak a legendás király 572. születési évfordulója alkalmából, hogy újraértelmezzék Mátyás hagyatékát mai szemmel. Az esemény Facebook-oldalának leírása szerint: 

A produkció Mátyás király különböző aspektusait, „arcait” hívatott bemutatni és értelmezni, a történelmi adatoktól a személyét övező kultuszon át a róla keringő mesékig. Születés, nagyság, legenda, uralom, mese, történelmi hitelesség és hiteltelenség, kultúra, vallás és mítosz, hagyomány és megújulás, város és hovatartozás fogalmainak a boncolgatása 572, illetve 2015 év távlatából, I. Mátyás sokszínű és sokoldalú emlékezetéből kiindulva. A projekt a következő kérdéseket járná körül: Ki volt Mátyás király, és mit jelenthet számunkra 2015-ben? Mi köze a fiatalsághoz, és mi köze Kolozsvárhoz? Általánosabb vonatkozásban: Mi közünk a történelmünkhöz, városunk történetéhez, a hagyományhoz? Mit tanulhatunk a régiektől? Hogyan kell régi nagyjaink emléke előtt tisztelegnünk, és miért? Mire jók a legendáink és meséink, van-e valami hasznuk egyáltalán? Mit lehet mindebből megtartani és továbbvinni? 
 
Hagyomány és modernség, e kettő kell nekünk. Itt járt Mátyás, tehát ott leszünk.

Hirdetés