Orosz segítséggel készülődnek az erdélyi magyar szeparatisták?

Kelet-ukrajnai forgatókönyvvel riogatnak román véleményformálók.
Hirdetés

Az ukrajnai orosz szeparatistákhoz hasonló módon robbantanak ki majd zavargásokat a magyar szélsőségesek – írja Facebook-oldalán Bogdan Diaconu, az Egységes Románia Párt elnöke.

A fröcsögő magyarellenességéről ismert, a Szociáldemokrata Pártból (PSD) távozott parlamenti képviselő szerint „Oroszország nem hiába adott pénzt Magyarországnak”, az állítólagos megegyezés szerint Moszkva elvárja, hogy ebből a pénzből finanszírozzák a Romániát destabilizáló kampányt.

Diaconu szerint a „bizonyos körökben” keringő információk arról szólnak, hogy

a szélsőséges erdélyi magyarokat orosz pénzből finanszírozzák,

ennek pedig kellemetlen következményei lesznek a közeljövőben.

„A román titkosszolgálatok nagyon jól tudják, hogy Románia ellen készül valami, de a politikai döntéshozó alszik, és túl későn térünk majd észhez” – írja a politikus.

Bogdan Diaconu kéri, hogy a román hatóságok vizsgálják meg ezeket az értesüléseket és intézkedjenek, „mielőtt szerencsétlenség történne”.

Diaconu szövegét az Evenimentul Zilei című országos napilap is ismerteti. A lap emlékeztet, hogy Alexandru Cumpănașu, A Demokrácia Megvalósításáért Egyesület (AID) nevű román civil szervezet vezetője nemrég arról közölt elemzést, hogy szerinte

Hargita és Kovászna megyében a Krím-félszigetihez hasonló helyzet alakulhat ki.

Hirdetés

„Hogyan kezel majd a bukaresti vezetés egy Hargita, Kovászna és Maros megyében az önrendelkezésről szóló népszavazást, ha a hatóságoknak magyar etnikumú vezetői vannak, és ők döntenek majd egy ilyen referendum kiírásáról? És ami súlyosabb, hogyan kezel majd Bukarest száz, kétszáz-, háromszázezer magyart, akik demonstrációkon követelnek majd autonómiát ezeken a területeken?” – írja február 16-án a DCNews-on megjelent elemzésében Cumpănaşu, aki egyébként gyakran tűnik fel politikai elemzőként a Realitatea TV hírtelevízióban.

„Mi állítja meg Putyint, hogy a Magyar Polgári Pártot (MPP) Budapesten keresztül felhasználva feltüzelje magyar nemzetiségű román állampolgárok százezreit, hogy egy kis köztársaságot hozzanak létre Románia közepén?” – teszi fel a kérdést.

Az elemző szerint Románia számára csak az lehet az egyetlen megoldás, ha tényleg

a multikulturalizmus mintaállamává válik

azáltal, hogy az ország többi régiójával egyenrangúként kezeli a magyarok lakta térségeket is, közvetlen párbeszédet kezd a magyar közösséggel és határozottan fellép a Budapest és az MPP vezetői részéről érkező provokációk ellen.

Megjegyzendő, hogy most ugyanaz az Evenimentul Zilei veszi át az elemzést és idézi hiteles elemzőként Cumpănaşut, amely néhány évvel ezelőtt közpénzeket csapoló fura alakként írta le, az általa vezetett egyesületet pedig fantomszervezetként emlegette.

Hirdetés