Mindenki elítéli az aradi szoborgyalázást

Kelemen Hunortól a magyar kormányon át a budapesti ellenzékig.
Hirdetés

Kelemen Hunor szerint az aradi Szabadság-szobor meggyalázása azt jelzi, hogy az erdélyi magyarságnak továbbra is éberen kell őrködnie kultúrája, történelme tárgyi hagyatékai fölött.

Az RMDSZ elnöke hétfői nyilatkozatban határozottan elítélte a szombati szoborgyalázást.
„Demokratikus országban nincs helye annak, hogy felelőtlen emberek köztéri szobrot, a magyar közösség féltve őrzött emlékművét meggyalázzák. Nem engedhetjük, hogy ilyen módon megalázzanak egy egész nemzetközösséget” – nyilatkozta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke a szövetség nevében követelte a történtek azonnali kivizsgálását és a tettesek mielőbbi azonosítását.

Ismeretlen elkövetők szombat délelőtt festették a román nemzeti színekre a Szabadság-szobor déli és keleti oldalán hat vértanú-tábornok bronzplakettjét, és trágár magyar gyalázó szöveget írtak a szobor talapzatára. A térfigyelő kamerák rögzítették a három álarcos személy ténykedését.

A magyar kormány is felháborodással ítéli el az aradi vértanúk szobrának meggyalázását – közölte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn az MTI-vel a hétvégén történtekre reagálva.

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes közleményében azt írta: ez a primitív és barbár cselekedet semmivel sem mentegethető provokáció.
Magyarország kormánya elvárja, hogy a román rendőrség minél előbb kerítse kézre a bűnösöket – szögezte le Semjén Zsolt.

Hirdetés

Szintén felháborodását fejezte ki az aradi Szabadság-szobor meggyalázása miatt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Az MSZP is „mélységesen” elítélte a Szabadság-szobor meggyalázását. A párt közleménye szerint a történtek azért is érintik érzékenyen a szocialista pártot, mivel az 1890. október 6-án felavatott, majd a román karhatalom által 1925-ben eltávolított emlékmű 2004-ben, az MSZP kormányzása idején, a román-magyar kormányközi egyezmény alapján került vissza a helyére.

„Az, amit gyáva és becstelen emberek a Megbékélés parkjában az aradi Szabadság-szoborral tettek, nem illik sem a hely szelleméhez, sem pedig a nevéhez” – hangsúlyozza a közlemény.

Egy másik ellenzéki párt, az Együtt szintén elítélte a műemlék meggyalázását.
 

Hirdetés