Szentgyörgy megmutatja, mennyire jó a REFLEX-e

Két év kihagyás után ismét nemzetközi színházi fesztiválnak ad otthont Sepsiszentgyörgy.
Hirdetés

Március 18–31. között a szakma legjelesebb európai képviselői érkeznek Háromszékre, és teszik Székelyföldet fontos „hivatkozási-, találkozási ponttá Európa kulturális térképén” – fogalmaznak a fesztivált bejelentő sajtótájékoztató közleményében.

A Tamási Áron Színház, valamint a helyi és megyei önkormányzat által szervezett Reflex 3 Nemzetközi Színházi Fesztivál fele annyi pénzből gazdálkodhat idén, mint a 2009-es és 2012-es kiadásokon. Ez azonban nem lesz érzékelhető a minőségben, csakis a mennyiségben – ígérik a szervezők.

A sajtótájékoztatón Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Antal Árpád polgármester a város kreatív erejét emelték ki, felhívva a figyelmet arra, hogy Romániában az elmúlt hat-nyolc év távlatában arányaiban Sepsiszentgyörgy és Háromszék fordítja a legtöbb pénzt kultúrára költségvetéséből.

A fesztivál igazgatója, Bocsárdi László a sajtótájékoztatón elmondta, a Reflex 3 arculata a legminimálisabb geometriai jel, a PONT lesz. Ez a csendre, az élmény minőségére, a figyelemre, meghittségre szeretne utalni, mely meghatározza a fesztivál hangulatát is. A két hét leforgása alatt olyan darabokat mutanak majd be, melyek reflexszerűen válaszolnak a világ történéseire – magyarázta Bocsárdi László.

Az igényes színházra vágyó néző olyan darabokat tekinthet majd meg, mint például a litván társulat Miranda című klasszikusának frissen lélegző átirata a kortárs színházat meghatározó, Meyerhold-díjas Koršunovas rendezőtől, vagy a Szerb Nemzeti Színház legelismertebb előadása, a közel 7 órás A Sirály Tomi Janežič rendezésében.

Megtekinthető lesz továbbá az Újvidéki Színház Opera ultima produkciója Kokan Mladenović rendezésében. Újra kíméletlen őszinteséggel vallanak a lengyel alkotók: a Nancy.Interview a fizikai színház megrendítő színpadi jelenlétével táncol a korról, ami körülzár bennünket. A Szentivánéji álom című vígjáték sötét oldalait David Doiasvili grúz rendező mutatja majd be a szentgyörgyi közönségnek.

Hirdetés

A legjelentősebb és leginvenciózusabb független magyar színházi alkotóműhely Pintér Béla és társulata is fontos iránytűje a Reflexnek. A paródiát tragikusba váltó véres komolyság ereje a Titkaink című előadás, melynek központi problémája az ügynökké válás.

Őszinte kortárs tematikát kínál a világhírű fiatal spanyol drámaíró trilógiájából készült személyes hangú előadás a bukaresti Odeon Színháztól. A demokrácia ellen (Contra democraţiei) című abszurdba hajló darab  rendezője Alexandru Dabija, a román szakma meghatározó erejű alkotója.

A Párizsban élő világhírű rendező, Silviu Purcărete alkotásai a színházi mestermű és a nemes értelmében vett egyszerűség különös ötvözetei. A német és a magyar temesvári színházak együttműködésében létrejött Moliendo café egyszerre hat érzéseinkre, gondolatainkra, képzeletünkre és érzékszerveinkre.

„Örömmel sorolom magunkat, a Tamási Áron Színház Hamlet című előadását a fesztivál fővonalába” – mondta Bocsárdi a többszörösen díjazott, öt UNITER-díjra jelölt előadás kapcsán – „kimagasló szakmai figyelem kísért, ami visszamenőleg is érvényesíti számunkra színházművészeti hitvallásunkat.”

Fotó: Vargyasi Levente

Hirdetés