Régóta nem történt ilyesmi a parlamentben

Nem vonta meg a felsőház egy szenátor mentelmi jogát.
Hirdetés

A szenátus plénuma csütörtökön elutasította, hogy a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészég (DIICOT) bűnvádi eljárást indítson Varujan Vosganian liberális szenátor ellen.

Az egykori gazdasági minisztert azzal gyanúsítja a DIICOT, hogy hivatali hatáskörével visszaélve elérte, hogy a az állami tulajdonban levő Romgaz társaság kedvezményes áron szállítson földgázt egy vegyi üzemnek. Vosganiant bűnszövetkezet létrehozásával és pénzmosással is gyanúsítják.

Noha a jogi bizottság előzetesen rábólintott a bűnvádi eljárásra, a plénum nem hagyta jóvá a legfőbb ügyészség kérését. Könnyezéssel megkoronázott felszólalásában Vosganian arra hivatkozott, hogy a korábbi ügyészségi kérelemhez képest, amelyet szintén elutasítottak, nincsenek új elemek a dokumentumban, amelyek indokolnák az eljárást.

Varujan Vosganian hónapok óta az első olyan honatya, akinek az esetében a parlament nem hagyta jóvá a bűnvádi eljárás beindítását, miután mindkét ház gyakorlatilag futószalagon vonta meg képviselők és szenátorok mentelmi jogát.

Hirdetés