Lakónegyed közepén építenének ortodox templomot Vásárhelyen

Emiatt tiltakozó akció is indult.
Hirdetés

A marosvásárhelyi ortodox püspökséghez tartozó egyházközség hívei Cornel Lupu pénztárossal aláírásgyűjtést kezdeményeztek a marosvásárhelyi Kárpátok sétányon, amivel azt szeretnék elérni, hogy építsenek egy templomot az említett negyedben. Az indok az, hogy az itt lakó híveknek hosszú utat kell megtenniük a Vár sétányig, ezért szükségük van valahol „közelebb” egy ilyen létesítményre. Az aláírásgyűjtők azt szeretnék, hogy a polgármesteri hivatal adjon át egy erre alkalmas területet. Két helyszín is szóba jött: a negyedben levő óvoda mögötti (Darina üzlet) zöldövezet, illetve a volt Május 1. strand előtti tér.

A Kárpátok sétányon lakók másik csoportja – a Facebook közösségi oldalon – elindított egy ellenkampányt, amiben arra szólítják fel a belépőket, hogy ne egyezzenek bele a templom felhúzásába, ugyanis nincsen erre alkalmas hely az amúgy nagyon szépen rendbe tett lakónegyedben. Az ellenzők szórólapokat is eljuttattak a postaládákba.

Az ellenkampányt kezdeményező Kali István elmondta, a gyulafehérvári ortodox püspökség is megerősítette az építési szándékot. Egyelőre fatemplomot szeretnének, de ezt idővel kőtemplommá építhetik át. Kifejtette, nem a vallási közösséggel, az egyházzal van gond, hanem azzal, hogy egyszerűen nincs hely, ahova még egy épületet felhúzzanak. Persze azt is belátta, hogy „ha nagyon akarják”, akkor erre is teremthetnek lehetőséget, mint ahogy a Kövesdombon is megtörtént, ahol egy park kellős közepébe, egy szökőkút helyére építettek építészetileg oda nem illő templomot. Kali István tudomása szerint vannak olyan román anyanyelvű szomszédai is, akik kifejezetten emiatt nem akarják ezt a lépést.

Kifejtette, a médiakampányuk célja is az, hogy elsősorban az ott lakók világosan tudják meg, hogy mi a szándéka az ortodox egyháznak, és a megfelelő ismeretek tudatában döntsenek arról, hogy akarnak-e vagy sem templomot a lakónegyedben, mi több, a demokrácia által biztosított alapjogok tudatában követni fogják azt, hogy a hatóságok ne hozzanak olyan döntést, amely esetleg a többség akarata ellen van.
 

Hirdetés