Menesztették a „címkéző” igazgatónőt a Román Kulturális Intézet éléről

Nem kívánatosak a párizsi Román Kulturális Intézetben a „nem kívánatos” címkékkel bélyegző alkalmazottak. Az igazgatónőt és az intézmény egyik alkalmazottját is kirúgták.
Hirdetés

A szaktárca azt követően folytatott vizsgálatot a kulturális intézet párizsi fiókjánál és a francia fővárosban működő román nagykövetségen, hogy a múlt héten egy Párizsban élő román író nyílt levelet intézett a párizsi román nagykövetnek. Ebben Radu Portocala felháborodásának adott hangot amiatt, hogy a kulturális intézettől kapott egyik elektronikus levélbe – a rendezvényre szóló meghívóba – az alkalmazottak figyelmetlensége miatt csatolmányként is bekerült a meghívottak listája is, s a nevek mellett különböző illetlen megjegyzéseket lehetett olvasni.

A meghívó Klaus Johannis román elnök párizsi látogatása alkalmából szervezett kulturális rendezvényre szólt. A mellékelt listán a meghívott vendégek nevei mellett olyan megjegyzések voltak olvashatók, mint „ronda”, „nem kívánatos”, vagy „a feleségével akar jönni”. Az ügy akkora felháborodást váltott ki Bukarestben, hogy Bogdan Aurescu külügyi államtitkárnak a szenátus illetékes szakbizottságában is magyarázatot kellett adnia miatta.

A külügy a párizsi nagykövetségen dolgozó egyik beosztott munkaviszonyát is felbontotta, mivel őt is vétkesnek találták a kínos bakiért.

 

Hirdetés