Még mindig késnek a medveprobléma orvoslását célzó intézkedések

A javaslattevő Korodi Attila ugyanis már nem miniszter. De talán mégiscsak lesz valami a tervből.
Hirdetés

Késlekedik a kormány az ország barnamedve-populációjának rendezésére vonatkozó javaslatcsomag kidolgozásával: noha az illetékes környezetvédelmi minisztérium ígéretei szerint már tavaly év végén el kellett volna kezdeni a stratégiához szükséges konzultációt, az elképzelések szerint erre csak tavasszal kerülhet sor. Anne Jugănaru, a szaktárca államtitkára a Krónikának kifejtette: a minisztérium élén történt változás, majd a téli ünnepek is akadályozták az egyeztetések megkezdését, az akciótervről azonban nem mondtak le, néhány hónapon belül megkezdik a terepmunkát.

„Korodi Attila volt miniszterrel úgy terveztük, hogy az ország tizenhét megyéjében találkozunk a helyi és megyei önkormányzat illetékeseivel, valamint a vadászati hatóságok, természetvédők és fakitermelők képviselőivel. Ez hatalmas munka, és valószínűleg lesznek olyanok, akiknek az érdekeit sértik a javaslataink, de célunk egy olyan végleges dokumentum kidolgozása, amelyet a gyakorlatban is alkalmazni lehet” – fogalmazott Anne Jugănaru.

Az államtitkár szerint a javaslatcsomaghoz két főbb szempontot kell figyelembe venni: egyrészt fontos a medvék védelme, életterük megőrzése, ugyanakkor a vadkárokat is csökkenteni kell. „Amennyiben zavartalan életteret tudunk biztosítani a nagyvadaknak, ritkábban fordul majd elő, hogy a településeken, a termőföldeken garázdálkodnak” – magyarázta az államtitkár.

Korodi Attila még tárcavezetőként kezdeményezte, hogy a minisztérium konkrét megoldásokat javasoljon a településeken garázdálkodó medvék okozta egyre súlyosbodó helyzetre. Ennek első lépéseként az elmúlt év végén szakmai intézkedéscsomaggal rukkoltak elő, ezt szerették volna megvitatni elsősorban azokban a régiókban, ahol az elszaporodott medvepopuláció miatt aggódnak a gazdák.

Kép: trofea.ro

Hirdetés