Gyertyákkal emlékeztek a gyertyás tüntetésre Vásárhelyen

Február 10. legyen a marosvásárhelyi magyarok összetartozásának napja – javasolta az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács a huszonöt évvel ezelőtti gyertyás tüntetés évfordulóján.
Hirdetés

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Maros megyei szervezete kedden néma megemlékezést  rendezett a negyed évszázaddal ezelőtti gyertyás-könyves tüntetés évfordulója alkalmából Marosvásárhelyen. A megemlékezésen mintegy háromszáz személy gyűlt össze, a Székelyhon beszámolója szerint az emberek hármas-négyes csoportokban gyertyákkal és könyvekkel a kezükben a virágóra szobor felőli részénél gyülekeztek. Kisebb incidens is történt: egy férfi a csendőrökkel méltatlankodott, mert arrébb tessékelték a zebra mellől. Az EMNT eredetileg a Színház térre tervezte, de az önkormányzat nem engedélyezte ott a megmozdulást. 

Cseh Gábor, az EMNT Maros megyei szervezetének elnöke az MTI-nek elmondta: javasolják a politikai pártoknak, hogy ezt a napot nyilvánítsák a marosvásárhelyi magyarok összetartozásának napjává, és ebben vegyen részt valamennyi romániai magyar politikai erő és civil szervezet.

Fotó: Székelyhon

Hirdetés