Ukrajna: decentralizációs béketerv Hollande-tól és Merkeltől

A lényeg, hogy a kisebbségek lakta régiók bizonyos szintű önrendelkezést kapnának.
Hirdetés

A francia elnök és a német kancellár új béketerve a Donyec-medence egyfajta decentralizációját tartalmazza – jelentette ki csütörtökön Jevhen Perebijnisz ukrán külügyi szóvivő egy tévéinterjúban. Francois Hollande és Angela Merkel csütörtökön este Kijevben tárgyalt, pénteken pedig Moszkvában egyeztet az általuk javasolt új rendezési tervről.

A tisztségviselő megjegyezte, hogy valószínűleg Moszkva a kelet-ukrajnai konfliktus „befagyasztását” szeretné, a Donyec-medencét olyan képződménnyé változtatva, amely fékezi Ukrajna reformtörekvéseit és közeledését Európához.

„Azok a megbeszélések, amelyeket most folytatunk, azon alapulnak, hogy a Donyec-medence különleges helyzete csakis úgy valósulhat meg, hogy az ukrán vezetés kontroll alatt tartja az ottani folyamatokat, valamint megmarad ellenőrzése az orosz-ukrán határ fölött” – fejtette ki Perebijnisz. Hozzátette: az viszont, hogy milyen szintű decentralizáció menjen végre Ukrajnában, azt az ukrán parlamentben és a vezetésben vitatják majd meg.

A szóvivő szavai szerint a béketerv kimondja: Ukrajna kész bizonyos szintű önigazgatási jogot biztosítani a régióknak, beleértve a Donyec-medencét is. „Nem kérdőjelezhető meg viszont Ukrajna területi épségének és a központi vezetés az ország egész területe fölötti feltétel nélküli ellenőrzési jogának alapelve” – szögezte le Perebijnisz.

Hirdetés

Az ukrán elnöki hivatal szerint a béketerv reményt ad egy tűzszünetre a kelet-ukrajnai régióban. A terv részleteit hivatalosan nem ismertették, s noha eredetileg tervbe vették, hogy a három vezető közös nyilatkozatot ad ki még az este folyamán Kijevben, ezt törölték.

Képünkön Merkel, Petro Porosenko ukán elnök és Francois Hollande; kép: skynews.com
 

Hirdetés