Jön a NATO Romániába

Két NATO-parancsnokságot is létrehoznak idén Romániában, jönnek a brit, amerikai, kanadai, török és lengyel katonák.
Hirdetés

Jóváhagyta a NATO csütörtökön a szövetség kelet-európai katonai képességeinek megerősítését. A tagállamok védelmi miniszterei ugyanis megvitatták az úgynevezett készültségi akcióterv részleteit, amelyet az ukrán válságra válaszul alkotott meg a NATO, célja pedig a szövetség védelmi képességeinek megerősítése a keleti tagállamokban.

A szövetség területén rövid időn belül bárhol bevethető, mintegy 5000 fős dandárt állítanak fel. E haderő bevetésének megkönnyítésére több keleti tagállamban kezdetben hat koordinációs parancsnoki egységet hoznak létre, méghozzá a három balti állam, valamint Lengyelország, Románia és Bulgária területén – jelentette be Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Románia két parancsnokságnak is

otthont fog adni – jelentette be Mircea Dusa védelmi miniszter. Az egyik az itt állomásozó gyorsreagálású egységeket fogja irányítani, a másik multinacionális központként a NATO keleti szárnyának csapatátirányításait fogja koordinálni.
 
Az új parancsnokságokat idén fogják létrehozni, hogy jövőre már működőképesen tudja átvenni az észak-atlanti szövetség. Hamarosan nemzetközi hadgyakorlatokat is fognak Romániában tartani – mondta a NATO-főtitkár.
 
Franciaország, Németország, Olaszország, Lengyelország és Nagy-Britannia vállalta, hogy elsőként küld katonákat az új dandárba – közölte Stoltenberg az Észak-atlanti Tanács védelmi miniszteri ülése után. Romániába brit, amerikai, kanadai, török, bolgár és lengyel katonák is érkezhetnek.

Az új haderő 2016-ban lesz bevethető.

Az 5000 fős dandár szárazföldi csapatokból áll majd, de légi, tengeri és különleges erők támogatására is számíthat. A gyorsreagálású dandár élvonala 48 órán belül, a többi része pedig egy héten belül mozgósítható, emellett további két dandárnyi utánpótlásra is számíthat majd, ha különösen súlyos válság alakulna ki. 
 
Az úgynevezett NATO reagáló erők teljes létszáma 30 ezerre bővül.
 
A dandár fő erejét felváltva más-más tagállam, az úgynevezett keretnemzet adja majd, összefogva az egység tevékenységét. Erre a feladatra eddig hat ország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Lengyelország, Spanyolország és Olaszország jelentkezett.
 
A finanszírozás részleteit majd júniusban fogjuk tisztázni – mondta el újságírói kérdésre Jens Stoltenberg.
 
A NATO-tagállamok védelmi minisztereinek brüsszeli tanácskozásán Hende Csaba honvédelmi miniszter indítványozta, hogy Magyarországon is jöjjön létre egy 40 fős parancsnoki koordinációs központ. 

Hirdetés