Merkel Budapesten: fontos a társadalmi párbeszéd

A német kancellár nem tud mint kezdeni az illiberális demokráciával, Orbán megvédte álláspontját.
Hirdetés

A társadalmi párbeszéd jelentőségét méltatta Angela Merkel hétfőn az Országházban. A német kancellár, aki hétfőn érkezett egynapos budapesti látogatásra, az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyalását követő közös sajtótájékoztatón kiemelte: a magyar kormánynak nagy többsége van, de az ellenzék, a civil társadalom és a média szerepét is értékelni kell.

A gazdasági kapcsolatokról a kancellár kifejtette:

a magyar makrogazdasági fejlődés örömre ad okot,

és jó, hogy ehhez a német gazdaság hozzájárulhat. A két ország között a kereskedelmi kapcsolatok is nagyon intenzívek – mondta. Hangsúlyozta, hogy a német gazdasági szereplők értékelik a megbízható keretfeltételeket, és ha ezek adottak, akkor hűséges befektetők.

Arról is beszélt, hogy meg kell vizsgálni az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió közötti kapcsolatépítés lehetőségét, ami hosszabb folyamat, de mindkét félnek haszonnal járhat. Mindez azonban nem tántoríthat el az ukrajnai konfliktus megoldásától – tette hozzá.

A német kancellár kérdésre válaszolva közölte: Orbánnal beszéltek a demokráciafelfogásukról is, és itt további egyeztetésekre is szükség lehet. A német kancellár újságírói kérdésre közölte: pártja a kereszténydemokrata, a szociális és a liberális értékekre egyaránt támaszkodik, viszont

az illiberális demokrácia kifejezéssel személy szerint nem tud mit kezdeni.

Németország a magyar történelem elválaszthatatlan része, az elmúlt évek gazdasági együttműködése pedig bizonyíték arra, hogy Németország a magyar jelen és jövő része is lesz – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közös sajtótájékoztatón.

Felidézte a 2010-es választás után tett hivatalos látogatását Angela Merkelnél, aki akkor azt mondta, mindenkinek el kell végeznie a házi feladatát. „Magyarország nagy utat tett meg azóta”, ami a válságtól a munkaalapú gazdaság megteremtéséig vezetett – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország támogatja az eurázsiai gazdasági együttműködéssel kapcsolatos német elképzeléseket.

Hirdetés

Az illiberális demokráciával kapcsolatos korábbi szavait firtató újságírói kérdésre a miniszterelnök úgy fogalmazta meg álláspontját – amely mellett, mondta, minden nemzetközi fórumon ki fog tartani –, hogy nem minden demokrácia szükségszerűen liberális, s „ha valaki azt akarja mondani, hogy a demokrácia szükségszerűen liberális, az

privilégiumot követel egy eszmerendszernek,

amit nem adhatunk meg neki”.

A közös sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy sem Németország, sem Magyarország nem fogja fegyverekkel támogatni Ukrajnát. Angela Merkel elmondta: nem hisz az ukrán konfliktus katonai megoldásában, mindent megtesznek azért, hogy tárgyalásos úton találjanak megoldást. Véleménye szerint mielőbb tűzszünetre van szükség, és ehhez jó kiindulópont a minszki egyezmény.

Orbán Viktor ugyanerre a kérdésre, hogy amennyiben nem sikerül békés úton rendezni a konfliktust, elképzelhetőnek tartja-e, hogy fegyverekkel segítsék Ukrajnát, egyetlen szóval, nemmel felelt.

(fotó: MTI)
 

Hirdetés