Igazságügyi jelentés: Bukarest majd’ kibújik a bőréből

Még sosem volt ilyen jó az igazságügy és a korrupcióellenes harc helyzete. Legalábbis a román politikusok szerint.
Hirdetés

A romániai vezetők szerdán elégedettségüknek adtak hangot azért, hogy egymás után már a második kedvező jelentést tette közzé az Európai Bizottság a román igazságszolgáltatás reformjáról.

Klaus Johannis államelnök közleményben üdvözölte, hogy a jelentés többnyire pozitívan értékeléseket tartalmaz a román igazságszolgáltatás alakulásáról, és megállapította, hogy ez már a második kedvező jelentés a tavalyi után.
Mint azt megírtuk, az Európai Bizottság szerdán tette közzé időszaki jelentését a román és a bolgár igazságszolgáltatás működéséről.

Johannis kiemelte, hogy a következtetésekben Brüsszel megállapította: az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus keretében az igazságszolgáltatás átalakítása és a korrupcióellenes harc területén kitűzött fontosabb célokért a román társadalom felelősséget vállal, és a legutóbbi változások azt vetítik előre, hogy a reform hosszú távon fenntartható.

Az elnöki hivatal közleménye szerint Johannis tudomásul vette a kritikákat is, így a parlament vonakodását az alkotmánybíróság egyes döntéseinek alkalmazásától. Az Európai Bizottság felrója, hogy a parlament megtagadja egyes törvényhozók kiadását az igazságszolgáltatásnak, bírálja a kormányt amiatt, hogy túl gyakran bocsát ki sürgősségi kormányrendeleteket, és szóvá teszi, hogy a közbeszerzési eljárások még igen nagy mértékben ki vannak téve a korrupció és az összeférhetetlenség veszélyének.

Johannis szerint Romániának folytatnia kell az erőfeszítéseket a reformfolyamat konszolidálása és visszafordíthatatlanná tétele érdekében.

Hirdetés

Victor Ponta miniszterelnök úgy értékelte: a kormány csupa „jó pontokat” kapott.
Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter azt emelte ki, hogy ez a legjobb jelentés 2007 óta, vagyis amióta Románia tagja az EU-nak, és Brüsszel figyelemmel kíséri az igazságszolgáltatás reformját.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke szerdán Romániával kapcsolatban megállapította, hogy az ország jó úton halad. A legfontosabb feladatnak változatlanul a korrupció elleni fellépést tartja a bizottság. Megállapítása szerint nőtt a lakosság bizalma a jogrendszer és a korrupcióellenes intézkedések iránt, az elért eredményeket azonban meg kell szilárdítani, mert még nem állnak biztos lábon.
 

Hirdetés