Strasbourg: kártérítés a forradalom áldozatainak

Erős jelzés ez az Emberi Jogok Európai Bíróságától a romániai igazságszolgáltatásnak.
Hirdetés

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága 832 500 euró kártérítést ítélt meg az 1989-es romániai forradalom 81 áldozatának amiatt, hogy a román igazságszolgáltatás mindmáig nem vizsgálta ki megfelelően ügyüket – jelentette a Mediafax román hírügynökség.

A testület elismerte az ügy összetettségét, de szerintük ez nem indokolja a vizsgálat elhúzódását, mivel az idő múlása árt a történtek tisztázásának, és meghiúsíthatja a vizsgálat sikeres lefolytatását.

Az 1989-es romániai forradalomban mintegy 1100 személyt öltek meg a mai napig tisztázatlan körülmények között, többségüket azután, hogy Nicolae Ceaușescu, a diktátor elmenekült, és ezzel megbukott a kommunista rendszer.
 
Az áldozatok a bukaresti, a nagyváradi, a konstancai, a craiovai, a bákói, a marosvásárhelyi és a kolozsvári tüntetések megtorlásával kapcsolatos vizsgálat elhúzódása miatt tettek feljelentést. 
 
Eddig csak a temesvári felkelés vérbe fojtása ügyében született jogerős ítélet, amelyben két volt tábornokot ítéltek 15 év börtönbüntetésre. A román igazságszolgáltatás – feltételezések szerint politikai nyomásra – mai napig nem vizsgálta ki, kiket terhel a felelősség amiatt, hogy a forradalom napjaiban a karhatalmiak tüzet nyitottak az utcára vonuló tömegre.
 
Korábban már legalább hat hasonló ügyben ítélte el Romániát a strasbourgi bíróság.
 

A kép Kolozsváron készült 1989 decemberében. Forrás: Wikipédia

Hirdetés