Négy év börtön Nagy Zsoltnak

Hat évig húzódott a stratégiai privatizációk pere. Négy évet kapott Kerekes Gábor is.
Hirdetés

Négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélte jogerősen kedden a legfelsőbb bíróság Nagy Zsolt egykori távközlési minisztert, az RMDSZ volt politikusát, és Codruţ Şereş volt gazdasági minisztert az úgynevezett stratégiai privatizációk ügyében.

A volt minisztereket abban találták vétkesnek, hogy 2005-ben és 2006-ban törvénytelenségeket követtek el állami vagy csak részben állami tulajdonú vállalatok privatizációjakor. Şereşt árulás, Nagyot pedig bűnszervezet támogatása miatt ítélték el.

A két miniszter, munkatársaik és a Credit Suisse First Boston (CSFB) nemzetközi pénzügyi tanácsadó cég képviselői ellen 2009-ben emelt vádat a szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT). A két egykori minisztert első fokon hat, illetve öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság 2013. december 3-án, az ítéletet megfellebbezték.

Az RMDSZ-es politikus 2004 decembere és 2007 júniusa között vezette a távközlési minisztériumot. Tisztségéből való felfüggesztése után visszavonult a politikától. A per során ártatlanságát hangoztatta.

Szintén négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Kerekes Gábor volt államtitkárt, az RMDSZ egykori gazdasági alelnökét nemzetközi bűnszervezethez való csatlakozás miatt. Kerekest egyébként Németországban vették őrizetbe a német hatóságok, miután a romániai bíróság letartóztatási parancsot adott ki ellene, mivel a bírósági felügyelet alatt álló Kerekes elhagyta az országot.

Hirdetés

A bíróság kedden négy és fél él börtönbüntetésre ítélte Vadim Benjatov pénzügyi tanácsadót, kollégája, Sztamen Sztancsev bolgár üzletember pedig öt év két hónapot kapott. Mindketten a Credit Suisse First Boston (CSFB) nemzetközi tanácsadó cég képviselői voltak.

Öt évet kapott Mihai Radu Donciu, Nagy Zsolt miniszteri tanácsosa, négy év hat hónapra ítélték Mihai Dorinel Muceát, aki a privatizált vállalatok állami részesedését felügyelő hivatal helyetes vezetője volt.

Michal Susak cseh állampolgárt négy év és nyolc hónap letöltendőre ítélték, Mircea Călin Flore, a CSFB Europe egykori vezérigazgatója négy év és hat hónapot, Musztafa Oral török állampolgár pedig három évet kapott kedden.

Hirdetés