Közösen gyárt mozdonyokat Románia és Magyarország

A mozdonyokat gyártó román-magyar vegyesvállalat alapításáról kedden, Budapesten írták alá a megegyezést.
Hirdetés

Magyarországi mozdonygyártásra hamarosan létrejövő magyar-román vegyesvállalat alapításáról írt alá dokumentumot Horváth László, a L.A.C Holding elnök-vezérigazgatója és a Ionel Ghiță a román Softronic mozdonygyár vezérigazgatója kedden a CER Hungary megrendelésére Romániában gyártott Transmontana mozdony átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára elmondta: a kormány és a tárca minden jogilag lehetséges és indokolt eszközzel támogatja a magyarországi mozdonygyártás beindítását. Hozzátette: ettől azt remélik, hogy

rövid távon 50, hosszú távon 250 új munkahely jön létre,

és lehetőséget ad magasan kvalifikált szakemberek foglalkoztatására, a hazai beszállítói arány fokozatos jelentős bővülésére.

Glattfelder Béla emlékeztetett arra, hogy a 90-es években a Ganz még gyártott néhány mozdonyt Magyarországon, ugyanakkor gyakorlatilag mintegy 30 éve nincs hazai mozdonygyártás, aminek beindítására vonatkozó elképzelés illeszkedik a magyar kormány és az Európai Unió újraiparosítási koncepciójába. Az NGM államtitkára kitért arra, hogy a magyar ipari termelésben fontos szerepet játszó járműgyártásra főként a személygépkocsik előállítása jellemző, de a jövőben fontos lehet a kötöttpályás közösségi közlekedés – például a hév és metró felújítás, a mozdonygyártás – területe is. Glattfelder Béla az MTI kérdésére elmondta, hogy a céggel közösen megvizsgálják

milyen hazai és uniós lehetőségeket lehet igénybe venni a mozdonygyártás beindításához.

Horváth László az MTI-nek elmondta, hogy BP Mozdonygyár Kft. néven induláskor 3 millió forint törzstőkével hozzák létre a vegyesvállalatot 51 százalék román és 49 százalék magyar tulajdoni hányaddal. Kezdetben a Softronic cég Transmontana típusát szerelnék össze, illetve gyártanák, a licenszek vásárlásával a vegyesvállalatban fokozatosan nőne az L.A.C Holding tulajdoni hányada.

A tervek szerint március végéig elkészítik a gyártás beindítására vonatkozó tanulmányt, köztük a leendő gyártási helyszínre vonatkozó javaslatot – mondta Horváth László, aki szerint a MÁV Északi Járműjavító telepében egy üzemcsarnok megfelelő lehetne erre a célra. Hozzátette: úgy tervezik, hogy az idén az év második felében beindul a magyarországi mozdonygyártás,

elsősorban a északi- és nyugat-európai, valamint észak-afrikai piacra.

Hirdetés

Az L.A.C Holding tájékoztatása szerint az érdekeltségükbe tartozó CER Hungary magán-vasúttársaság mintegy 800 millió forintért lízingeli a Softronic cégnél gyártott új Transmontana mozdonyt, ami 6 ezer kilowatt teljesítményű, és bruttó 3500 tonnás szerelvényt képes vontatni.

A nyilvános cégadatok szerint a L.A.C. Holding Zrt. nettó árbevétele 2013-ban 413 millió forint volt, az előző évi 330 milliós árbevétel után. A cég adózott eredménye 2013-ban 50 millió forintot tett ki, míg 2012-ben 249 millió forint volt.

Fotó: MTI, Marjai János

Hirdetés