Angolul népszerűsítik a világban a székely feredőket

És nem csak az angolszász közegben. Jön a feredőturizmus?
Hirdetés

Egy Angliában megjelent, de Amerikában és Oroszországban is terjesztett kiadvány  népszerűsíti Erdély gyógyforrásait, mofettáit és a székely népi feredőket. A Sophie Benge által írt Healing Sources: Spas and Wellbeing from the Baltic to the Black Sea azaz A gyógyító források: Gyógyfürdők és jólét a Balti-tengertől a Fekete-tengerig című könyv az ősi gyógyerő hazájaként, a természetes életmód és életstílus otthonaként mutatja be Erdélyt és Székelyföldet.

Az angol írónőt és csapatát 2013-ban a Kovászna megye Turizmusáért Egyesület munkatársa, Albert Zoltán kísérte el erdélyi kutatóútjukon, így Háromszéken is több napot töltöttek el, a természetes „gyógyforrások” után kutatva. Véleményük szerint az európai látogatók jelentős része éppen azok vadregényes, romantikus jellege miatt vonzódik a Kelet-európai célpontokhoz, mely térségek lakói még őrzik a népi gyógyászat évezredes praktikáit is.

Albert Zoltán szerint az angol csapat tagjait lenyűgözte, amikor Székelypetőfalván egy idős asszony házikenyérrel, szalonnával kínálta őket, és a zöldhagymát a kútban lévő borvízben mosta meg. Albert Zoltán szerint ez is bizonyítja, hogy nem csak korszerű kezelőbázisokat kell építeni, hanem a meglévő ősi gyógyító tényezőkre alapozva lehet külföldi turistát ide vonzani.

A turisztikai szakember szerint az angol nyelvű kiadványnak óriási reklámhatása lehet, hiszen hitelesebb, ha független külföldi szakíró ír rólunk, másrészt a könyv pontosan azokhoz jut el, akik fogékonyak a természetes gyógytényezők iránt.
 

Hirdetés