Hitelválság

Gyors megoldásra lenne tehát szükség, és ez csak állami, jegybanki beavatkozással elképzelhető, a lassú útkeresés nemcsak a svájci frankban hitelt felvevők és adók csődjét hozhatja, de ismét mélypontra sodor­hatja az egész román gazdaságot.
Hirdetés

„Múlt csütörtökön a svájci központi bank teljesen váratlanul feloldotta az árfolyamküszöböt, és ezzel elszabadult a pokol, a frank értéke délben elérte a 6,5 lejt, majd 4,5 lej körül állapodott meg. Felhördült a világ, és Európában hirtelen dicsérni kezdték a bankellenes intézkedései miatt oly sokat szidott Orbán Viktort, hogy még idejében lépett, és megmentette a pénzügyi katasztrófától Magyarországot.

A román média szerint 200 ezer, a pénzügyminiszter szerint 60–70 ezer frankhiteles van Romániában, az általuk felvett kölcsön összesen 3 milliárd frank (euró) körül mozog. Magyarországon 13 milliárd, Lengyelországban 38 milliárd a svájci frankban felvett hitelek értéke. Csakhogy ez is elég jelentős összeg ahhoz, hogy csőd esetén felborítsa az ingatlanpiacot – főként jelzáloghitelekről lévén szó, fizetésképtelenség esetén ingatlanok ezrei kerülhetnek piacra –, de tovább rombolja a bankok megítélését is, ismét lebéníthatja az éppen csak éledező hitelezést. Anélkül pedig egyetlen gazdaság sem működhet. Gyors megoldásra lenne tehát szükség, és ez csak állami, jegybanki beavatkozással elképzelhető, a lassú útkeresés nemcsak a svájci frankban hitelt felvevők és adók csődjét hozhatja, de ismét mélypontra sodor­hatja az egész román gazdaságot.”

Hirdetés