Nuland: nemzetbiztonsági kockázat a korrupció

Ezért Washington önzetlenül segít megmondani, hol van és hol nincs.
Hirdetés

A korrupció elleni harc nemcsak a demokrácia kiteljesedését, a befektetői környezet javulását szolgálja, hanem nemzetbiztonsági kérdés is – jelentette ki Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese a Mediafax hírügynökségnek szerdán, bukaresti látogatása alkalmával.
Nuland az Egyesült Államok új, „regionális” korrupcióellenes akciótervét firtató kérdésre válaszolt így, anélkül, hogy az akciótervet részletezte volna.

Rámutatott: a korrupció témája korábban is felmerült a Romániával, Bulgáriával, Magyarországgal vagy Csehországgal folytatott megbeszéléseken, de az Egyesült Államok most már nemzetbiztonsági veszélyként tekint a problémára, mert úgy látja, a korrupciót egyesek eszközként használhatják arra, hogy ezeket az országokat rosszindulatú befolyás alá vonják. „Ha valaki sáros, megvásárolhatóvá válik, és idegen érdekek szolgálatába állhat” – magyarázta az amerikai államtitkár-helyettes.

Arra a kérdésre, hogy vajon a bukaresti tárgyalópartnerei közül mindenki megértette-e az Egyesült Államok üzenetét, Victoria Nuland azt hangsúlyozta, nem egy új üzenetről van szó. Úgy vélekedett: hiteles az új államfőnek – Klaus Johannisnak – a jogállamiság megerősítésére vonatkozó kötelezettségvállalása és úgy látta: Victor Ponta miniszterelnök is „büszke” bizonyos korrupcióellenes kezdeményezéseire.

Nuland reményét fejezte ki, hogy a két román politikus – akik egymás ellenfelei voltak az elnökválasztáson – jól együtt tud majd működni, az elnökválasztáson megnyilvánult „pozitív impulzus” pedig tartós lesz és konkrét előrelépést is eredményez a választók számára.

„Örvendetesen javult a politikai kultúra, örvendetes, hogy széles konszenzus alakult ki a jogállamiság támogatása terén, de van még tennivaló (…) Nagyon jó az, hogy a románok egyre többet követelnek a kormányuktól és örülünk, hogy partnereik lehetünk” – mutatott rá az amerikai államtitkár-helyettes.

Hirdetés

Victoria Nuland a térség biztonságáról, Romániának a NATO-n belül játszott szerepéről, és a terrorizmus elleni küzdelemről tárgyalt szerdán a bukaresti vezetőkkel.

Csütörtökön a román civil társadalom képviselőivel találkozik.
 

Hirdetés