Nem akar durva bírságot fizetni? Mikrocsipeztesse a kutyáját!

Idéntől több ezer lejt kell lepengetnie annak, aki elhanyagolja a kötelezővé vált műveletet.
Hirdetés

2015. január elsejétől 5000 lejtől 10.000 lejig terjedő bírságot róhatnak ki azon ebtartókra, akik kedvencükbe nem ültettetnek azonosító mikrocsipet, és nem jegyeztetik be az állatorvosnál.

A tavaly év elején született a jogszabály, amely kimondja, hogy minden kutyát azonosítóval kell ellátni, azt is rögzíti, hogy az ebeket be kell vezetni egy adatbázisba. Ez egy országos adatbázis, a RECS (Registrul Electronic al Câinilor cu Stăpân), a gazdával rendelkező ebek elektronikus nyilvántartója. Ebbe bejelentkezik minden törvényes keretek között működő állatorvos – függetlenül attól, hogy van-e szerződése vagy nincs az állami intézménnyel –, és bevezeti az eb azonosítóját, valamint a gazda lakcí-mét és elérhetőségét. Így gyakorlatilag minden kutya és gazda bekerül az adatbázisba. Bár a mikrocsipek beültetése és az adatbázis véglegesítésének a múlt év végéig be kellett volna fejeződnie, ez nem történt meg.

A mikrocsipezés a gazdával rendelkező kutyákra vonatkozik. Eredetileg a gazdával rendelkező keverék ebeket ivartalanítani kellett volna, de ezt a rendelkezést felfüggesztették, így a nem fajtiszta kutyákat nem kell ivartalanítani.
 

Hirdetés