Jó hír a lakásvásárlás előtt álló fiataloknak

Idén is folytatódik a kulcsfontosságú Első otthon lakásvásárlási program.
Hirdetés

A kormány szerdai ülésén 2,5 milliárd lejben állapította meg a hitelgarancia keretet. Arról is döntés született, hogy a bankok számára tavalyra megállapított, és megmaradt államilag garantált hitelkeretet felhasználhatják az idén is.

Az országos állami garanciaalap 2009 és 2014 között mintegy 126 200 lakás vásárlására nyújtott hitelgaranciát, a finanszírozás értéke 4,8 milliárd euró volt. Tavaly az első kilenc hónapban 20 500 lakás megvásárlására biztosítottak állami garanciát, a szerződések értéke 736 milliárd euró volt.

A program lényege az, hogy az első otthonukat megvásárolni akaró fiatalok bankokhoz fordulhatnak kedvezményes hitelért. Öt százalékos előleget kell fizetniük, ami a normális jelzáloghitelek esetében magasabb. 2013-tól csak lejalapú államilag támogatott lakáshitelt kaphatnak a program résztvevői, azelőtt az euró jelzáloghiteleket is támogatta az állam.

A programot azért indította 2009-ben az Emil Boc vezette kormány, hogy ösztönözze az ingatlanpiacot, amelyet súlyosan érintett a nemzetközi gazdasági válság. A 2012 májusa óta kormányzó Victor Ponta kormánya megszakítás nélkül folytatta a lakásitel programot.

 

Hirdetés