Forronganak a „forradalmárok”

Mintegy kétezer tüntetőt várnak ma a bukaresti Victoria térre, ahova a forradalmárok hirdettek demonstrációt a kormány ellen.
Hirdetés

A tüntetők elégedetlenek azzal a kormányrendelettel, mely új igazolványok beszerzéséhez köti az 1989-es forradalmároknak járó juttatások kifizetését. Azt kérik, hogy Victor Ponta üljön tárgyalóasztalhoz velük, és vonja vissza a 2014/95-ös számú sürgősségi kormányrendeletet.

A forradalmárok elsőként január 5-én vonultak az utcára, akkor pár tucatnyian voltak. A tüntetők éhségsztrájkkal fenyegetőztek, amennyiben Ponta nem fogadja őket, de a kormányfő csak egyik tanácsadóját küldte a megbeszélésre. Az Agerpres információi szerint öten léptek éhségsztrájkba.

A kormány tavaly év végén döntött arról, hogy mindazok, akik „rendkívüli tettekkel kiemelkedő forradalmár” igazolvánnyal rendelkeznek csak akkor kaphatják továbbra is juttatásaikat, ha egy újabb igazolást szereznek be. Erre azért van szükség, mert a 90-es években több tízezren jutottak pénz fejében érdemtelenül forradalmár-igazolványhoz. Országos szinten 22 ezren rendelkeznek forradalmár-igazolvánnyal: 2300-an hősi halottak leszármazottai, 2600-an egykori sebesültek, 800-an letartóztatottak, 136-an sebesültek és letartóztatottak, valamint több mint 16 ezren vannak, akik „rendkívüli cselekedettel” érdemelték ki az igazolványt és a vele járó juttatásokat.  

Hirdetés