A túszejtő ölte meg a túszokat a kóserboltban

Már akkor megmondta, hány halott van az üzletben, amikor felhívta a tévét. Ezzel együtt a francia hatóságok elismerték, követtek el hibákat.
Hirdetés

A rendőrségi akcióban, amelyben megrohamozták péntek délután a párizsi Porte de Vincennes-nél lévő kóser élelmiszerüzletet, csak a túszejtő halt meg. A 19 ember közül négyet maga Amédy Coulibaly ölt meg, amikor déli egy órakor berontott az üzletbe.

Ez péntek este derült ki, miután a BMF-TV részleteket hozott nyilvánosságra a beszélgetésből, amit Coulibaly-val folytatott. A túszejtő ugyanis délután háromkor felhívta a tévét azért, hogy beszélhessen a rendőrökkel, és a csatornának elárulta, hány túsza van, és hány halott közülük.
 
Ezek után a francia RTL is megpróbált kapcsolatba kerülni a túszejtővel, aki ugyan felvette nekik a kóserbolt rögzítettvonalas telefonját, de nem válaszolt a kérdéseikre. A kagylót viszont rosszul tette le, ezért a rendőrség végig hallotta, mi történik az élelmiszerüzletben, egészen helyi idő szerint öt óráig, amikor a támadást megindította.

Végig dumált a túszejtő

Az már csak ma derült ki, hogy a túszokkal eltöltött órák során Coulibaly saját tettét, a rendőrnő csütörtöki és a túszok pénteki lelövését próbálta igazolni az életben hagyott túszok előtt.  „Menjetek ki tüntetni azzal a szlogennel, hogy: Hagyjátok békén a muszlimokat. Ezt miért nem teszitek?” – idézi Coulibalyt a francia RTL-re hivatkozva az Index.
 
„Abba kell hagyniuk az Iszlám Állam elleni támadásokat, és hogy a semmiért zárják börtönbe testvéreinket” – mondta. Azzal érvelt, hogy ő is Franciaországban született, ha a Nyugat nem támadott volna először, akkor nem lenne most a boltban. A lépéseit bosszúnak nevezte a Szíriában, Maliban, Irakban, vagy Afganisztánban beavatkozó nyugati koalíció ellen.
 
„Ti finanszírozzátok ezt, amikor befizetitek az adót, és egyetértetek” – rótta fel a túszoknak. „Amikor befizetem az adómat, azt az utakra, iskolákra szánom. Befizetjük az adót, de ezzel senkinek sem ártunk” – próbált válaszolni egy túsz, de Couligaly szinte meg sem hallotta, és azt mondta, ő például nem fizet adót. A francia RTL szerint Coulibaly végig beszélt, egészen a rendőri akcióig, amiben végül megölték. Fegyverrel és robbanószerrel rendelkezett, de a robbanószerkezetet végül nem szerelte össze.

Túlélni a hűtőkamrát

Néhány vásárló a támadás pillanatában az üzlet hűtőkamrájába menekült, többek között a 30-as éveiben járó Ilan 3 éves kisfiával – írja a Business Insider az AFP-re hivatkozva. Az apa levette a kabátját, és bebugyolálta vele a gyermeket, és még három személlyel együtt majdnem öt órán át fagyoskodtak.
 
Ilan felesége gyorsan rájött, hogy férje és kisfia a megtámadott élelmiszerüzletben lehet, de nem lépett kapcsolatba velük, nehogy felhívja rájuk a túszejtő figyelmét. Megadta viszont férje telefonszámát a rendőrségnek, amely mérőműszerekkel be tudta azonosítani a pontos helyzetüket.
 
Az üzlet egyik alkalmazottja egy kagyló alá bújt el, és onnan küldözgetett SMS-eket a rendőröknek, fontos taktikai információkkal látva el őket.
 
Hogy mi történt a másik túszejtés helyszínén, arról itt írtunk.

A francia miniszterelnök elismerte a hatóságok hibáit

Manuel Valls francia miniszterelnök elismerte péntek este, hogy vannak „hibák” azon emberek megfigyelési és kiszűrési rendszerében, akikről feltételezhető, hogy merényleteket követhetnek el.
 
„Természetesen vannak hibák. Amikor 17-en meghalnak, azt jelenti, hogy vannak hibák” – fogalmazott a kormányfő a BFM francia hírtelevíziónak adott interjúban. Emlékeztetett arra, hogy „százak mennek Szíriába vagy Irakba, ahol a terrorizmusra képzik ki őket, és vannak, akik onnan vissza is jönnek”. Elmondta, hogy a hatóságok előállításokkal, elzárásokkal és terrorellenes törvényekkel próbálnak szembeszállni a terrorveszéllyel. 
 
Három nap után péntek este befejeződött a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni támadással kezdődött franciaországi terrorcselekmény-sorozat, miután a biztonsági erők két párhuzamos akcióban megölték a merénylet elkövetésével gyanúsított két testvért, valamint a Párizsban egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtő iszlamista fegyverest is, az utóbbi helyszínen azonban négy túsz is meghalt.
 
Az elmúlt három nap támadásaiban 17-en haltak meg és 20-an sebesültek meg. Továbbra is nagy erőkkel keresi a francia rendőrség a 26 éves Hayat Boumeddiene-t, a párizsi kóser boltban túszokat ejtő iszlamista barátnőjét, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett a montrouge-i lövöldözésben, amelyben egy rendőrnő életét vesztette. A nő tavaly több mint ötszáz alkalommal beszélt telefonon a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni 12 áldozatot követelő merényletet elkövető testvérpár egyik tagjának feleségével.
 
A testvérpár Chérif és Said Kouachi évek óta rajta voltak azon személyek listáján, akik repülőgépen nem utazhatnak be az Egyesült Államokba terrorgyanú miatt. A fiatalabb Chérif 2004 óta egy párizsi iszlamista csoporthoz tartozott, az idősebb testvér, Said 2011-ben Jemenben részt vett egy fegyverhasználati képzésben, s a jemeni hatóságok azzal gyanúsítják, hogy korábban a Perzsa-öböl menti országban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjaként harcolt.
 

Hirdetés