Meglepő fordulatok a francia túszdrámákon

A Charlie Hebdo szerkesztőségében mészárlók nem is tudták, hogy túszt ejtettek két nappal később a nyomdánál. A brit miniszterelnök is elmegy Párizsba a vasárnapi megemlékező demonstrációra.
Hirdetés

1. Nem tudták, hogy túszt ejtettek 

A francia Le Figaro lapnak a nyomdai túszejtésnél jelen volt tudósítója azt írta, hogy a Kouachi fivérek, akik két nappal azután vették be magukat a Párizs melletti nyomdába, hogy kiirtották a Charlie Hebdo szatirikus hetilap fél szerkesztőségét, nem is tudtak róla, hogy túszt ejtettek.

A Kouachi testvérek pénteken Dammartinig menekültek, ott behatoltak egy ipari parkban lévő nyomdába, amelyben szintén ott tartózkodott egy 27 éves grafikus. A Lilian családnevű fiatalember később SMS-t írt az édesapjának (aki már aggódott, mert találkozniuk kellett volna), hogy bezárkózott a nyomda egyik helyiségébe:

„Je me suis caché au premier étage. Je crois qu’ils ont tué tout le monde. Dites à la police d’intervenir” – idézi a Le Figaro, vagyis: „Bezárkóztam az első emeleten. Azt hiszem, mindenkit lelőttek. Értesítsd a rendőrséget, hogy avatkozzanak közbe.”

A BMF-TV szerint a fiatalember egy kartondobozban bújt el, és értékes információkkal segítette a rendőröket. A rendőrség később megrohamozta az épületet, majd a Kouachi testvérek a rendőrökre tüzelve kijöttek a nyomdából, a rohamrendőrök pedig lelőtték őket.

2. Kezett rázott a terroristával

Az értékesítéssel foglalkozó Didier találkozóra ment ma reggel a nyomdához, mesélte a France Inter rádiónak. A Michelnek nevezett ügyfele egy fegyveres férfival jött ki a kis irodából, aki azt mondta Didier-nek, hogy a rendőrség munkatársa. Az ügyfél elküldte Didier-t, aki távozott is, de előtte még kezet fogott vele és a golyóálló mellényt és több fegyvert viselő férfival, aki azt mondta neki, távozzon, „mert mi úgysem ölünk civileket”.

Ez utóbbi mondat ütött szöget az értékesítő fejébe, és értesítette a rendőrséget. Beszámolóját a rádiónak azzal zárta, hogy lottózni fog, mert úgy tűnik, ma reggel nagyon szerencsés volt.

3. Interjú a terroristákkal

A BFM-TV részleteket tett közzé ma este a Chérif Kouachival és Amedy Coulibalyval készített interjúkból – írja a Le Figaro. 

A tévé stábja felhívta a nyomdát, ahova a Kouachi fivérek vették be magukat. Chérif azt mondta a tévének, hogy 2011-ben az al-Kaida küldte őt Jemenbe, útját az amerikai-jemeni iszlamista, Anwar al-Awlaki finanszírozta, akit az amerikaiak drónnal lőttek le 2011 szeptemberében.

Amedy Coulibaly az Iszlám Államtól kapta az utasításokat, mondta még szerdán a BFM-TV-nek. Bár nem tartoztak egy szervezethez, Coulibaly azt mondta, összehangolták akcióikat a Kouachi fivérekkel.

4. Lehallgatták a kóserboltot,

ahol Amedy Coulibaly lövöldözött és ejtett túszokat – írja az AFP. Coulibaly ugyanis a túszejtés közben felhívta az egyik rokonát, de a beszélgetés végén elfelejtette megszakítani a vonalat, úgy tette le a készüléket.

A rendőrök így észrevétlenül le tudták hallgatni, mi zajlik a szupermarketben, és amikor azt vették észre, hogy lankad Coulibaly figyelme, megrohamozták az üzletet.

 

5. Jönnek az európai nagyágyúk

Angela Merkel német kancellár után David Cameron is bejelentette, hogy részt vesz Párizsban a vasárnapi demonstráción, ahol tömegek fognak megemlékezni a Charlie Hebdo megölt karikaturistáira, és kiállni a szólásszabadság mellett.

 

 

Korábban Donald Tusk, az Európai Bizottság elnöke és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök is bejelentette, hogy elmegy Párizsba a demonstrációra, akárcsak az olasz Matteo Renzi kormányfő – írja a 20minutes.fr.

Megerősítette részvételi szándékát ma este Francois Hollande, Franciaország államelnöke és Charles Michel, Belgium miniszterelnöke is.

5. Ellentámadásba lendül az Anonymous

Bosszút hirdetett az Anonymous hekkercsoport még csütörtökön, de csak péntek este terjedt el a szervezet belga csoportjának videóüzenete – közli az Index a The Independentre hivatkozva.

A videót eddit több mint 277 ezren tekintették meg.

 

 

„Úgy döntöttünk, a Charlie Hebdo akció miatt háborút indítunk ellenetek, terroristák ellen” – üzeni a hekkercsoport, és az Iszlám Államot, valamint az al-Kaida csoportokat nevezi meg célpontként. „Követni fogjuk minden online tevékenységetek, leszedünk titeket minden közösségi oldalról” – fenyegetnek a hekkerek, akik vérbosszút is emlegetnek, de ez a retorika az Anonymous eddigi történetében még csak honlapok ellehetetlenítését jelentette.

 

Hirdetés