Horváth: „kisiklás” volt a románcentrikus kolozsvári projektnyitány

Kolozsvár alpolgármestere bízik abban, hogy a továbbiakban gesztusokat tesz a polgármester.
Hirdetés

Kisiklás volt, hogy egynyelvűre sikeredett a Kolozsvár Európai Ifjúsági Főváros cím jegyében tartott szilveszteri ünnepség – véli Horváth Anna, a kincses város alpolgármestere. Az RMDSZ-es politikus a Krónikának úgy fogalmazott: Emil Boc polgármesternek és a polgármesteri hivatalnak is gesztusokat kell tennie, hogy ez többé ne ismétlődhessen meg. Elmondta, hogy az elöljáró eddig nem jelzett vissza az elmaradt többnyelvűséget számon kérő magyar ifjúsági szervezeteknek, ez ügyben csütörtökön egyeztet a városvezetővel.

A szilveszteri ünnepség egynyelvűségéről az alpolgármester is csupán az utolsó pillanatban szerzett tudomást, amikor már késő volt korrigálni, magyarázta. Hozzáfűzte, azért volt váratlan a polgármesteri hivatal eljárása, mert korábban szinte minden érintett konzulátussal, nagykövetséggel együttműködési szerződést kötött az Európai Ifjúsági Főváros programsorozat többnyelvűségének biztosítása érdekében.

Az alpolgármester jelezte, várhatóan jövő héten Magyarország kolozsvári főkonzulátusával is hasonló együttműködési egyezményt kötnek. Mint részletezte, a magyar nyelv esetében erre nem feltétlenül volna szükség, hiszen a kolozsvári magyar közösség is el tudja látni a feladatot. A francia nyelv esetében például kifejezetten a megfelelő fordítások biztosításáért köttetett a megállapodás, a különböző kulturális rendezvények megszervezése mellett, mutatott rá Horváth Anna.

A kolozsvári szilveszteri rendezvény egynyelvűsége miatt több magyar ifjúsági szervezet közös közleményben tiltakozott, találkozót kérve Emil Boc polgármestertől az ügyben.

„Az aláírók értetlenül követik, ahogy a polgármesteri hivatal nem tartja magát a felvállalt többnyelvűséghez” – fogalmaztak a fiatalok, rámutatva, hogy az ifjúsági szervezetek a Share Kolozsvár Szövetség által egységesen kialakítottak egy többnyelvű kommunikációs stratégiát a célra.
 

Hirdetés