Frunda: kormányon kellett volna maradni

A kormányfő tanácsosa szerint az RMDSZ olyan eszközöket veszített el, amelyekkel támogatni tudta volna a magyar közösséget.
Hirdetés

Hibázott az RMDSZ, amikor a tavalyi államfőválasztást követően kilépett a kormányból – véli Frunda György, Victor Ponta miniszterelnök tiszteletbeli kisebbségügyi tanácsosa.

A korábbi szenátor az RFI rádiónak nyilatkozva azt mondta: a romániai magyarok céljai 1918 óta változatlanok: egyenrangú állampolgárok kívánnak lenni, nem akarnak diszkrimináció áldozatává válni, tiszteletet kérnek, és hogy ők is tiszteljék a románokat és a román államot.

Frunda – aki az elnökválasztás előtt Victor Ponta mellett kampányolt – kormányból való kilépést azért tartja hibának, mert ezáltal szerinte az RMDSZ elveszítette a lehetőséget arra, hogy törvénytervezetei támogatására román pártok szövetségét is megszerezze, és azon adminisztratív eszközei sincsenek már meg, amelyek révén támogathatta a magyar közösséget.

Frunda szerint az RMDSZ vezetői megpróbálják újjáépíteni a szervezetet, miután annak népszerűsége folyamatosan csökkent – Kelemen Hunor kapta a legkevesebb voksot az összes eddigi magyar államfőjelölt közül, és most ül e legkevesebb RMDSZ-es honatya az EP-ben és a román törvényhozásban.

Hirdetés

„Az RMDSZ-nek meg kell találnia az eszközöket ahhoz, hogy ismét közelebb kerülhessen a magyar közösséghez, amelytől az utóbbi két-három évben nagyon eltávolodott” – jelölte meg a követendő utat Frunda György.

Kép: sursazilei.ro
 

Hirdetés