Maláj gép tűnt el a radarokról

Elveszett a kapcsolat Indonéziában vasárnap egy személyszállító repülőgéppel. Nagy erőkkel keresik, vélhetőleg az óceánba zuhant.
Hirdetés

 Az AirAsia malajziai székhelyű fapados légitársaság QZ 8501-es járata Surabayából Szingapúrba tartott, amikor eltűnt a jakartai légi irányítás műszerei elől, helyi idő szerint 6 óra 17 perckor (kelet-európai idő szerint 1.17-kor). A kapcsolat a felszállás után 42 perccel veszett el, amikor vélhetőleg a Jávai-tenger fölött, Kalimantan (Borneó) és Jáva között járt. Az Airbus A320-200 típusú gépnek 

kelet-európai idő szerint 2.30-kor kellett volna megérkeznie.
 
Hadi Mustofa, az indonéziai közlekedési minisztérium illetékese szerint előzőleg a pilóta az útvonal módosítására, nagyobb magasságba való emelkedésre kért engedélyt, hogy elkerülje az előtte lévő felhőket. A gép ezt követően eltűnt a légi irányítás radarjának képernyőjéről.
 
Felkutatására nagy erőket mozgósítottak mindkét ország hatóságai. A keresésbe bekapcsolódott a szingapúri légierő és a haditengerészet is. A híradások szerint a gép üzemanyaga jóval azelőtt elfogyhatott, hogy szárazföld fölé ért volna.
 
Az AirAsia szerint a gépen 138 felnőtt, 16 gyerek és egy csecsemő utazott, közülük 156-an indonéz állampolgárok, hárman dél-koreaiak, egy francia, egy maláj és egy szingapúri állampolgár volt, ehhez adódik a 6-7 főnyi személyzet.
 
Katasztrofális volt a 2014-es év a maláj légi közlekedés számára: az állami Malaysian Airlines két repülőgépet is elveszített. Március 8-án az MH370-es járat tűnt el nem sokkal felszállása utána. Kuala Lumpurból Pekingbe tartott volna, eltűnésének okaira azóta sem derült fény, a repülőgépet nem találták meg. A fedélzetén 239 személy tartózkodott.
 
Július 17-én pedig vélhetőleg orosz szeparatisták lőtték le az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járatot 298 személlyel a fedélzetén Kelet-Ukrajna fölött. A merényletet senki sem élte túl.
 
A most érintett AirAsia malajziai vállalat piacvezető a kelet-ázsiai fapados járatok terén.

Hirdetés