Antiszemitizmussal vádolják a Johannis által kitüntetett Bjozát

A vasgárdista eszmékkel szimpatizáló Octav Bjoza kitüntetése „kiábrándító populista cselekedet” Johannis részéről – ez a véleménye a romániai antiszemitizmus figyelését ellátó központnak.
Hirdetés

A romániai antiszemitizmus figyelésére és visszaszorítására létesült központ (MCA Románia) közleményben fejezi ki csalódottságát, hogy Klaus Johannis Románia Csillaga érdemrenddel tüntette ki Octav Bjozát, a romániai volt politikai foglyok egyesületének elnökét. Az államfő által átadott első kitüntetés odaítélése „kiábrándító populista cselekedet” Johannis részéről – írják a központ képviselői a közleményben.

Szerintük Octav Bjoza azért nem méltó a kitüntetésre, mert nyiltan támogat egy olyan pártot, amely Légionárius Mozgalommal és az újnácizmussal szimpatizál. A közlemény aláírói nem vitatják el a kommunizmus évei alatt meghurcolt Bjoza szerepét, de megjegyzik, az államelnöknek kötelessége meghúzni azt a „vékony vonalat”, mely különbséget tesz a kommunistaellenes hős és az antiszemita vasgárdista szervezetet aktívan támogató Bjoza között. A kitüntetés odaítélése úgy is értelmezhető, hogy az elnöki hivatal támogatja a nacionalista, fasiszta, gyilkos rendszereket – véli az MCA.

Johannis egyébként a Románia Csillaga érdemrend átadásakor azt mondta, hogy a román társadalom még nem gyógyult ki teljes mértékben a múlt betegségeiből. Az a tény, hogy szabadon sétálhatnak olyan személyek, akiknek vér tapad a kezéhez azáltal, hogy gyilkosságokat követtek el a kommunizmus ideje alatt vagy a forradalomkor, azt igazolja, hogy a román társadalom még mindig képtelen megtalálni és megbüntetni a felelősöket. 

Fotó: Realitatea.net

 

Hirdetés