Menyőben zárult a forradalmi emlékév

A nemrég átvett Duna-díjjal járó egymillió forintot Tőkés László Menyő ötszáz éves református templomának restaurálására ajánlotta fel.
Hirdetés

Nem véletlenül zárult Menyőben az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által meghirdetett emlékhét: huszonöt évvel ezelőtt Temesvárról ebbe a szilágysági faluba „száműzte” a kommunista rendszer ellen tiltakozó Tőkés Lászlót a hatalmat kiszolgáló Papp László váradi püspök.

A vasárnapi zarándoklaton Tőkés László hirdetett igét a helyi református templomban, ahol 89-ben két hónapig szolgált. A volt püspök, jelenlegi EP-képviselő sajtóirodája által kiadott közlemény szerint történelmi ívű prédikációjában az igehirdető arra emlékeztetett, hogy negyedszázad alatt sok hordalék rakódott rá az akkori hősies időkre, ma már minden illetékesnek és illetéktelennek van egy „forradalmi forgatókönyve” Temesvárról és az 1989-es Romániáról. Az akkor tényállást és folyamatokat csakis az ige mértéke alatt kell néznünk – figyelmeztetett a lelkipásztor.

Menyő templomában

Paniti-Teleky Zoltán, Menyő református lelkésze az 500 éves műemlék templomról és a 400 éves ácsolt haranglábról beszélt, amelyek megmentése és megóvása már megindult, de a teljes felújításhoz és állagmegőrzéshez sok pénzre lenne szükség, a kis létszámú, nehezen boldoguló gyülekezet erejéből nem futja. A közlemény szerint ezt hallván Tőkés László a nemrég megkapott Duna-díjjal járó egymillió forintot felajánlotta a templom restaurálására.

A menyői gyülekezet rövid verses-dalos műsorát követően a falu kultúrházában folytatódott az emlékünnepség, ahol a Temesvárról Európába vándortárlat több pannóját is felállították. Ezt Tőkés Máté szervező mutatta be az alkalmi köszöntések után. Felolvasták Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettesnek a menyőiekhez és volt lelkészükhöz intézett jubileumi üzenetét, és idéztek Wetzel Tamás nemzetpolitikai államtitkár-helyettes leveléből is. Szemelvények hangzottak el Bálint Tibornak és Szilágyi Istvánnak a rendszerváltáskor keletkezett írásaiból, előbbit özvegye, Kovács Júlia képviselte, utóbbi személyesen is jelen volt. Molnár Kálmán itt is bemutatta frissen megjelent könyvét, amely Szilágysági szabadító karácsony. Tövisháti emlékezések 1989-2014 címen egy bővített kiadása a korábbi kettőnek.

Hirdetés

A menyői kultúrotthonban

A menyői zarándoklat szeretetvendégséggel ért véget, mely alatt többen is szót kaptak, köztük az 1989. decemberi események részvevői és tanúi, illetve az azóta eltelt évek közéleti szereplői.

Hirdetés