Zászlóháború: Tamás Sándor a háromszéki prefektussal izmozik

A korábbi SIC Terra Siculorum feliratú óriás-pannó újbóli kihelyezésével válaszolt az RMDSZ Kovászna megyei szervezete arra, hogy levétették a székely zászlót a Kovászna Megyei Tanács székházáról.
Hirdetés

Még áprilisban döntött úgy jogerősen a brassói táblabíróság, hogy le kell venni a Kovászna Megyei Tanács épületének homlokzatáról a székely zászlót, azonban sokáig nem tűnt fel senkinek, hogy erre nem került sor. Marius Popică prefektus viszont beindult: a magyar himnusz eléneklésének büntetése után most kezdeményezte a bírósági határozat érvénybe léptetését, és 44 ezer lejes büntetés kifizetésére kötelezi Tamás Sándor megyei tanácselnököt.

Az Agerpresnek nyilatkozó Tamás Sándor elmondta: nem a pénz miatti aggodalmában vetette le a székely zászlót, hanem azért, mert ha nem teszi meg, akkor büntetőeljárást indítanak ellene. Bár a zászlót levették, de újra kihelyezték a SIC Terra Siculorum feliratú óriás-pannót, amelyet a helyi önkormányzat engedélyezett. Tamás Sándor ironikusan megjegyezte: „abszolút normális”, hogy egy demokratikus országban, mely tagja az Európai Uniónak, a kormánymegbízott leszámoljon a helyi önkormányzatokkal a magyar közösség nemzeti szimbólumai miatt, ahelyett, hogy az állampolgárok problémáinak megoldásával foglalkozna.

Marius Popică nem érti az RMDSZ helyi képviselőinek tiltakozását, hiszen elmondása szerint ő csak egy végleges bírói határozat érvényesítését kezdeményezte. Úgy vélekedett: a munkaköri leírásához hozzátartozik, hogy betartassa a törvényt, s ha ezt nem teszi meg, akkor távozhatnak hivatala éléről. Emlékeztetett arra, hogy Uzon és Kézdivásárhely önkormányzatával is levétették a székely zászlót, s mivel a két településen érvényt szereztek a bírói határozatnak, nem kaptak pénzbüntetést sem. A prefektus ugyanakkor elmondta: akik elégedetlenek az érvényben lévő törvényekkel, élhetnek a demokrácia eszközeivel, hogy megváltoztassák azokat.

Az újból kihelyezett óriás-pannót legelőször 2012 novemberében, kampányidőszakban állították fel a prefektusi hivatal elé az RMDSZ képviselői ezzel tiltakozva az akkori prefektus, Codrin Munteanu magyarellenes megnyilvánulásai ellen.  

Fotó: Agerpres 

Hirdetés