Ma is visszasírják a kommunizmust

Az idősebbek közel 20 százaléka ma is szívesebben élne az 1989 előtti rendszerben – derül ki egy felmérésből.
Hirdetés

Az emberek 80,9 százaléka a demokratikus rendszert választja a kommunizmussal szemben, de 14,3 százalák szívesebben élne az 1989 előtti autoriter rezsimben, 4,7 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre az INSCOP közvélemény-kutató legfrissebb felmérése keretében.

Az életkor szerinti megoszlás kicsit árnyalja az összképet: a demokráciát választók körében az 50 évesnél idősebb korosztály aránya a legalacsonyabb (77%), míg a kommunizmust előnyben részesítők között ugyanez a korosztály képviselteti magát a legmagasabb arányban (18,8%).

Szintén az 50 évesnél idősebbek szavaznának a legnagyobb arányban (18%)

a Román Kommunista Pártra,

ha az újraalakulna és indulna a választásokon. Az összlakosság 72,9 százaléka nem szavazna a kommunistákra.

Az idős korosztály 21,1 százaléka Nicolae Ceauşescura szavazna az elnökválasztáson, az összlakosságra vetítve a néhai diktátort a megkérdezettek 70,9 százaléka elutasítaná.

Az 1989 utáni hrom államfő közül

Traian Băsescu a legnépszerűbb

Hirdetés

30,3 százalékkal, őt követi Emil Constantinescu 19,6 százalékkal, az utolsó Ion Iliescu 23,8 százalékkal. Iliescu az 50 évesnél idősebbek körében a legnépszerűbb, ennek a korosztálynak a 32 százaléka úgy gondolja, hogy az 1989 utáni első államfő tette a legtöbbet az országért.

A felmérés november 27. és december 2. között készült kérdőíves módszerrel, az Adevărul felkérésére, 1076 fős reprezentatív mintán, hibalehetősége plusz-mínusz 3 százalék.

A teljes közvélemény-kutatás elérhető pdf-formátumban az INSCOP honlapján.

 

Hirdetés