Nem lenne nyugdíjas állás a politika

Legtöbb kétszer választhatnánk valakit honatyává, polgármesterré vagy helyi tanácsossá. Úgy átalakítaná a koalíció a választási rendszert, hogy rá se fogunk ismerni.
Hirdetés

Választási reform, alkotmánymódosítás szerepel egyebek között a Victor Ponta román miniszterelnök vezette bukaresti kormány 2015-16-os időszakra kidolgozott cselekvési tervében, amelyet pénteken ismertettek a koalíciós pártok vezetői.

A novemberi államfőválasztáson alulmaradt Ponta a kormány szerkezetének átalakítására és egy újabb bizalmi szavazásra készül, miután az RMDSZ bejelentette, hogy kilép a kormányból.
 
Ponta szerint a koalíció német mintára egy vegyes választási rendszert javasol, amelyben a képviselők fele egyéni választókerületekből, másik fele pedig pártlistákról jutna a legfeljebb 300 tagú képviselőházba. A szenátus a megyék képviseletét látná el, minden megyének azonos számú mandátumot biztosítva.
 
Hozzátette: a választási reform előkészítésével megbízott parlamenti bizottság a jövő év során dolgozza ki javaslatát, amellyel a külföldön élő román állampolgárok számára biztosítanák a levélben történő vagy elektronikus szavazás lehetőségét.
 
A koalíció egy másik javaslata szerint – az államfőhöz hasonlóan – két ciklusra korlátoznák minden választott tisztségviselő mandátumát, beleértve a képviselőket, szenátorokat, polgármestereket és önkormányzati tanácsosokat. Ponta megjegyezte: ez utóbbi módosításhoz az alkotmányt is meg kell változtatni, de a koalíció egyébként is párbeszédre törekszik és konszenzust keres az ellenzékkel az alaptörvény módosítása és más fontos projektek ügyében.
 
Szétválasztanák a megyei tanácselnök politikai és adminisztratív megbizatásait is – ez már Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes javaslata, mert szerinte a megyei tanácselnököknek túl nagy most a hatalmuk. A tanácselnöknél inkább a politikai feladatköröket hagyná, az adminisztratívakat pedig megyegondnokokra bízná. Ehhez szerinte nem is kell alkotmánymódosítás, mert a tisztség létezik, és versenyvizsgával lehetne betölteni.
 
Victor Ponta azt a programot szeretné folytatni, amelyre a 2012-es parlamenti választásokon a Szociálliberális Szövetség (USL) kapott kétharmados felhatalmazást. Az USL 2.0 néven újraalakítandó pártszövetséghez a liberális jelzőt Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök bejegyzésre váró Liberális Reform Pártja (PLR) biztosítaná, miután az eredeti USL – a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ellenzékbe vonulásával – februárban felbomlott.
 
Romániában 2016 végén jár le a 2012 decemberében kezdődött parlamenti ciklus. Sokan a Ponta-kabinet bukására számítanak, miután a miniszterelnök novemberben megpályázta az államfői tisztséget, de alulmaradt a küzdelemben a jobbközép jelöltjével, Klaus Johannisszal szemben. 
 
Mivel ezt sokan úgy értelmezték, hogy a választók megvonták a bizalmat Pontától, a szociáldemokrata politikus bejelentette: nem tart attól, hogy nincs már elegendő támogatottsága a törvényhozásban, ezért hétfőn bizalmi szavazást kér a parlamenttől megújított kormánya számára.

Hirdetés