Bogdán Zsolt Ady-estje
Színház az egész
Szerző: Hegyi Réka
2014. december 12. péntek, 14:44
Akkor elénk áll, mint Bogdán Zsolt. Teltház előtt szaval, levelez és mondja meg a tutit a száz évvel ezelőtti újságolvasóknak.

Bogdán Zsolt sztár. Előadására nyitottan, kíváncsian, rajongva jönnek a nézők. Fiatalok és idősebbek egyaránt. A „...függök ezen a zord élet-párkányon...” címmel bemutatott Ady-estre is pótszékeket kellett szerezni tegnap. Pedig a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és a Kolozsvári Állami Magyar Színház közös produkcióját nem először játszották a Stúdióban.

Nem csalódtunk. Bogdán Zsoltot kaptuk. Érzékenységét, játékerejét, hangját, minden idegszálát, amivel Ady Endrét szólaltatta meg. Ó, nem a tankönyvek költőjét, nem az ismert, sokat szavalt, sokat idézett verseit. Azok közül csak néhányat. Számomra, és úgy érzékelem, sokunk számára ismeretlen arcát láttuk.
 
Bár nem ismerem a teljes Ady-életművet, úgy tűnik, a válogatás attól izgalmas, friss, mai, hogy Szugyiczky István prózai műveket, publicisztikából kiragadott passzusokat, levélrészleteket is felhasznált. Ezeknek köszönhetően az Ady-est több mint pódiumműsor. Egy teljes előadás, amiben egyetlen szereplő van: Ady. 
 
A „...függök ezen a zord élet-párkányon...” éppen annyira az itt és mostban gyökerezik, mint bármelyik jó előadás. Előfordulhat, hogy a tegnap este másképp hangzott ugyanaz a verssor, mint máskor, mert Bogdán Zsolt egy ősz hajú hölgynek mondta a gyermeki sorokat. Vagy mert éppen egy kedves ismerőse ült az első sorban, akinek metanyelven dedikált egy másik verset. Attól még ugyanaz a kotta.
 
Ha ennyire a befogadón múlik az értelmezés, hadd mondjam el, hogy számomra Ady Rodin iránti rajongása hatott revelációként. A válogatásból nem maradt ki Párizs sem, így tegnap este Bogdán Zsolt Ady soraival visszavitt az időben, az én időmbe, újra megéltem párizsi utazásom hangulatát, a párizsi őszt is érzékeltem, és újra felelevenedett a Rodin-múzeum élménye. 
 
Bogdán Zsoltnak és Szugyiczky Istvánnak köszönhetően Ady sok arcát láthattuk. Mindenki kiválasztott egyet-kettőt-többet, tegnap esti hangulata szerint. Reméljük, ismét találkozunk vele, és mint egy jól kezdődő párkapcsolatban, minden alkalommal újabb meg újabb arcait fedezzük fel. Vagy felteszünk egy Bach-lemezt, levesszük a polcról az Ady-összest, és megpróbáljuk az ismerkedést mélyíteni. 

 

Fotó: Biró István / Kolozsvári Állami Magyar Színház

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/6716
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.