Strasbourg előtt is beégett Năstase

Nem kell kártérítést fizessen neki az állam, nem a román állam lőtte őt nyakon.
Hirdetés

Elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Adrian Năstase volt miniszterelnök keresetét, aki „megalázó bánásmódért”  akart kártérítést a román államtól – közölte csütörtökön a Mediafax hírügynökség.

A szociáldemokrata politikus szerint igazságtalanul bántak vele, az ellene 2012-ben hozott ítélet és ügyének sajtónyilvánossága tönkretette szakmai és politikai karrierjét, ellehetetlenítette családi életét. Mindez olyan megalázó volt számára, hogy a pszichés szenvedés elől öngyilkosságba próbált menekülni – írta keresetében.
 
Az EJEB jogerős végzésében megállapította, hogy a „feltételezett igazságtalan eljárás” nem sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének harmadik cikkelyét, amely szerint senkit sem lehet kínzásnak vagy embertelen, megalázó bánásmódnak vagy büntetésnek alávetni.
 
A strasbourgi bírák hasonlóképpen megalapozatlannak minősítették azt a panaszt, hogy Románia megsértette volna – az emberi jogi egyezmény hatodik cikkelye által előírt – tisztességes tárgyaláshoz való jogot.
 
Năstasét először 2012 júniusában, hatalommal való üzérkedésért ítélték letöltendő börtönbüntetésre: ekkor próbált öngyilkosságot elkövetni. Másodszor idén januárban, egy másik korrupciós ügy miatt került börtönbe. Eddig összesen másfél évet ült börtönben. Augusztusban helyezték feltételesen szabadlábra.
 
Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök januárban egy televíziós műsorban politikai elítéltnek, a jobboldali Traian Băsescu államfő áldozatának nevezte a korrupcióért másodszor is elítélt elődjét. Năstasét pártja is mártírnak tekinti, és – bár mellékbüntetésként a közügyek gyakorlásától is öt évre eltiltották – betöltetlenül hagyta a Szociáldemokrata Párt országos tanácsának elnöki tisztségét, amelyet bebörtönzéséig Năstase töltött be.
 
A jobboldali média ezzel szemben úgy értelmezi, hogy az érinthetetlennek hitt volt miniszterelnök bebörtönzése volt az a fordulópont, amely a közvélemény számára is nyilvánvalóvá tette, hogy az igazságszolgáltatás felszabadult a politikai befolyás alól, és immár senki sem áll a törvények felett.
 
Az utóbbi öt évben csaknem kétezer embert ítéltek el Romániában korrupcióért, közöttük számos magas rangú politikust, és több mint ötven megvesztegetett ügyészt és bírót is rács mögé juttatott a korrupcióellenes ügyészség (DNA).
 
A kép Năstase szeptemberi könyvbemutatóján készült. Forrása: Adrian Năstase Facebook-oldala.

Hirdetés