3 rabló = 1 párt

Korrupt vagy? Csinálj pártot. Megéri. Vigyázat: HUMORVESZÉLY!
Hirdetés

Sok-sok román álma megvalósulni látszik! A parlament az éj leple alatt hallgatólagosan elfogadott egy törvényt, melynek értelmében akár 3 korrupt is létrehozhat egy pártot, a korábbi 25.000 korrupt helyett.

A törvénytervezet gazdái szerint ily módon megszűnik a nagy pártok korrupciós monopóliuma, és lehetővé válik a zsebesek, tyúktolvajok és apró csalók szabad társulása.

„A törvény forradalmasítani fogja a politikát”, állítja Victor Nepper craiovai aktivista. „Eddig több ezer korruptra volt szükség egy párt megalapításához, ráadásul több megyéből. Gyakorlatilag lehetetlen volt mindenkit lefizetni a támogatásért. Mostantól elég három rutinos bűnöző, és máris megvan a párt, lehet jelentkezni a választásokra. Ezt nevezem reálpolitikának. Emberközeli. Tisztára nyugat.”

„A parlament döntése a monolitpártok végét jelenti. Végre lesznek nálunk is helyi pártok. Csak a saját városukban lopnak. És csak bizonyos szélhámosságokra szakosodott hiánypótló pártok. Zöld vagy és korrupt? Csinálsz egy zöld pártot. Libertariánus bűnöző vagy? Felhívsz két barátot és csinálsz egy libertariánus pártot. Kommunista vagy? Csinálsz egy kommunista pártot és máris tömheted a tarisznyád”, kommentálja lelkesen az új párttörvényt egy másik támogató.

Egyedül a tisztességes emberek kis csoportja elégedetlen a helyzettel, ugyanis nekik az új törvény sem engedi meg a pártalapítást. „Azért ne essünk túlzásokba sem. Mindenki éppen ne csinálhasson pártot”, jegyzi meg egy aggódó politikus.

Hirdetés