Barabási Albert László az év magyar tudósa

Prima Primissima-díjjal tüntették ki a csíkszeredai származású hálózatkutatót.
Hirdetés

A Magyar tudomány kategóriában Barabási Albert László kapta a Prima Primissima-díjat, az ünnepélyes díjátadó gálaestet péntek este tartották Budapesten a Művészetek Palotájában.

A díjjal 15 millió forint pénzjutalom is jár.

A Csíkszeredából elszármazott,

az Amerikai Egyesült Államokban élő tudós 1986–1989 között follytatta egyetemi tanulmányait a Bukaresti Egyetem fizika és mérnöki szakán, majd Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen ugyancsak fizikából végzett mesterképzést 1991-ben, fraktálelméletből diplomázott. Tudományos fokozatot 1994-ben a Bostoni Egyetemen szerzett.

Ezután az IBM alkalmazta, itt került közelebbi kapcsolatba a később szakterületévé vált hálózatelmélettel. Az időközben világhírűvé vált tudós az Indiana állambeli Notre Dame Egyetem professzora volt 2007-ig. Jelenleg Bostonban dolgozik a Northeastern Egyetemen és a Harvardon. 2007 óta a Northeastern Egyetem Komplex Hálózati Kutatóközpontjának (Center for Complex Network Research) vezetője. 2003 óta az Amerikai Fizikai Társaság, 2004 óta a Magyar Tudományos Akadémia, 2007 óta pedig az Academia Europaea tagja.

Behálózva című könyve világszerte tudományos bestsellerré vált,

Hirdetés

13 nyelvre fordították le. Könyve látszólag egyszerű kérdést kutat, egy detektív szívósságával: hogyan kapcsolódik minden egymáshoz, és mit jelent ez a tudományban, az üzleti és a mindennapi életben? A világunkban meglévő hálózatok valódi természetének megértésével olyan, az emberiséget foglalkoztató kérdésekben kerülhetünk közelebb a válaszhoz, mint a vírusok leküzdése, a gazdasági válságok kezelése, a terrorizmus visszaszorítása vagy akár az emberi társadalom gondjainak megoldása.

(fotó: northeastern.edu)
 

Hirdetés