A DNA vizsgálja a külföldi szavazás ügyét

Hivatali visszaélés és a szavazati jog gyakorlásának akadályozása miatt a DNA veszi át a legfőbb ügyészségtől a külföldi szavazás dossziéját.
Hirdetés

A legfőbb ügyészség átadta a korrupcióellenes ügyosztálynak (DNA) a külföldön élő románok szavazása körüli rendellenességekre vonatkozó vizsgálati anyagot, mivel az eddigi eredmények korrupciós bűncselekményekre utalnak.

A legfőbb ügyészség november 18-án indított vizsgálatot amiatt, hogy az elnökválasztás két fordulójában több országban nehézségekbe ütközött az ott élő román állampolgárok szavazása. Az ügy hat dossziéból áll, amelyekben bűnvádi feljelentés történt különböző, a választás megszervezésében és lebonyolításában illetékes intézmények tisztségviselői ellen.

A legfőbb ügyészség

a szavazati jog gyakorlásának akadályozása miatt

indított vizsgálatot, amely a Büntető törvénykönyv szerint hat hónaptól 13 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az elnökválasztás első és második fordulójában a külföldön élő románok nagy számban mentek szavazni a külképviseletekre, de nagyon sokan több órás sorban állás után sem jutottak el a szavazóurnáig a nehézkes voksolási procedúra miatt.

Hirdetés

Titus Corlăţean külügyminiszter

belebukott a kirobbant botrányba,

majd utódja, Teodor Meleşcanu is lemondott, miután nem tudták biztosítani, hogy minden szavazni óhajtó külföldi román állampolgár élhessen szavazati jogával.

Hirdetés