Letartóztatható Markó Attila

A képviselőház plénuma ma megvonta a honatya mentelni jogát, a demokrata-liberális Cătălin Teodorescuét viszont nem. Mindketten az illegális kárpótlási ügyben érintettek.
Hirdetés

Bár tegnap a jogi bizottság egy voks hiánya miatt nem szavazta meg, hogy javasolja Markó Attila mentelni jogának megvonását, ma a képviselőház plénuma eleget tett a Korrupcióellenes Ügyészség kérésének, és megvonta. 171 képviselő támogatta, 111 elutasította a DNA kérését, miszerint járuljanak hozzá Markó Attila előzetes letartóztatásához.

Ehhez egyrészt a képviselőháznak kell megvonnia az illető honatya mentelmi jogát, másrészt később a bíróságnak is jóvá kell hagynia a DNA előzetes letartóztatási kérelmét. Vagyis a bíróság még dönthet úgy, hogy Markó Attila szabadlábon védekezhet.

A képviselőház nem vonta meg a demokrata-liberális Cătălin Teodorescu mentelmi jogát annak ellenére, hogy azt kifejezetten javasolta tegnap a jogi bizottság. Ő is ugyanabban az ügyben érintett: mindketten tagjai voltak annak az országos kárpótlási bizottságnak, amely a gyanú szerint törvénytelenül ítélt meg kárpótlást egy Gheorghe Stelian nevű üzletembernek egy valós értékénél bő 61 millió euróval magasabbra fölértékelt, 13 hektáros bukaresti telekért.

Az ügy fő vádlottja Alina Bica, akit a DIICOT főügyészeként tartóztattak le. A vád szerint ő tevőlegesen közbenjárt az elképesztő összegű kártérítés megítélése érdekében, cserébe egy snagovi telket kapott közvetítőkön keresztül. Az ügyben őrizetbe vették a kárpótlások megállapításával megbízott testület két másik volt tagját, Lăcrămioara Alexandrut, és Dragoş Bogdant, aki korábba az adóhivatal (ANAF) alelnöke volt.

Markó Attila az ügy kirobbanása óta azt állítja, ártatlan, nem is ismeri ezt a kárpótlásti ügyet, se annak kedvezményezettjeit, mi több, azon a 2011. március 15-i ülésen, amelyen döntöttek a kártérítésről, ő ott sem volt, mert éppen Négyfaluban koszorúzott.

Hirdetés

A Főtér olvasóinak véleménye egybevág a képviselőkével Markó Attila mentelmi jogáról: a 231 szavazatból 135+16 (65%) támogatta a képviselő mentelmi jogának megvonását, 69-en pedig (30%) nem. 

 

Hirdetés