Lezárulhat a vásárhelyi önkormányzat és a katolikusok közötti épületvita

A katolikusok által visszakapott épületben az Unirea és a katolikus gimnázium is működik majd.
Hirdetés

Napokon belül érvényes bérleti szerződés alapján foglalja el a marosvásárhelyi Unirea Főgimnázium a római katolikus egyháznak visszaszolgáltatott iskolaépületet. A marosvásárhelyi tanács legutóbbi ülésén ugyanis a sürgősségi napirendi pontok között egyhangúlag megszavazták a szerződés végleges szövegét, melyet nemsokára Dorin Florea polgármester és Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek is kézjegyével lát el.

A húsz évre szóló bérleti szerződés szabályozza az Unirea Főgimnázium és az újonnan megalakult, az idei tanévben még a Bolyai Gimnáziumban működő Római Katolikus Teológiai Gimnázium által elfoglalt épületrészeket, illetve a katolikus egyháznak fizetendő bérleti díjat is.

A marosvásárhelyi önkormányzat és a Római Katolikus Státus arról is egyezségre jutott, hogy az egyháznak visszaszolgáltatott épületrészekért a városháza havonta 24.990 lej fizet, és ez az összeg annak függvényben változik majd, hogy mekkora felületet foglal el az Unirea, illetve a jövő ősztől hazaköltőző katolikus gimnázium.

A tulajdonos és a bérlő abban is megegyezett, hogy a bérleti díj felét az egyháznak utalják át, a másik felét pedig egy külön bankszámára folyósítják, és az épületegyüttes teljes felújításához szükséges pályázatra fordítják. Amennyiben két éven belül a városháza nem nyújtja be az uniós pályázatot, a felgyűlt összeg is a tulajdonost illeti.

Hirdetés

A megállapodás további részletei az alábbi linken.

Kép: punctul.ro
 

Hirdetés